JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atmels köp av Temic oroar inte Sandviken

- Atmel har ambitionen att snabbt komma igång med bygget av en halvledarfabrik i Sandviken, säger en optimistisk Arto Alahelisten som är näringslivsutvecklare på Näringslivsbolaget i Sandviken.


Den svenska förhandlingsdelegationen överlämnade en mer specificerad offert till Atmel under en förhandlingsträff för två veckor sedan. Det handlar om en totalfinansiering på 8 miljarder kronor för den planerade halvledarfabriken i Sandviken. Men delegationen fick backning på vissa punkter och filar nu på ett reviderat förslag.

- Det är en komplex affär och halvledartillverkning är en ny bransch för Sverige så man kan förstå om de svenska finansiärerna är lite försiktiga, säger Arto Alahelisten.

- Den svenska statens del av finansieringen är liten men viktig, betonar han.

Atmel ska stå som huvudägare till fabriken och kommer också att gå in med en del eget kapital.

Företagets köp förra veckan av tyska Temics division för integrerade kretsar verkar inte bekymra Arto Alahelisten.

- Köpet av Temic gjordes i första hand för att Atmel skulle komma in på bilelektronikmarknaden och det påverkar inte deras planer för Sandviken, säger han bestämt.

Atmel har förvärvat en dryg tredjedel av Temic från Vishay. Atmel betalar 140 miljoner dollar för en verksamhet som omsätter 300 miljoner dollar. I köpet ingår Temics fabriker tyska Heilbronn och franska Nantes. Atmel får därmed tillgång till RF-teknik, bland annat Temics uppmärksammade kiselgermaniumprocess.

Vishay behåller de diskreta komponenterna, krafttransistorerna och IR- komponenterna.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)