JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sicon sålt till kanadensiska Leitch

Konstruktionsföretaget Sicon i LInköping med ett tiotal anställda har sålts till kanadensiska Leitch Technology, som gör utrustning för TV- utsändning och behandling av bild- och ljud.


- Det här ger oss nya möjligheter. Nu får vi en stark ägare som ger oss bättre beläggning och kapital nog att gå vidare som fabrikslös halvledartillverkare, säger Rolf Sundblad, VD och grundare till Sicon.

Tillsammans med partnern Staffan Gustafsson har Rolf Sundblad drivit konsultföretaget Sicon i drygt 15 år. Specialiteten har varit högpresterande skräddarsydda asicar, oftast blandat analog-digitala kretsar för höga hastigheter.



Fabrikslös tillverkare


För en tid sedan var det dags för nästa steg i utvecklingen av företaget. Då beslöt man att även satsa på att sälja kretsar med det egna namnet på, vilket innebar en utvidgning av verksamheten till att även omfatta kapsling och test. Detta krävde kapitaltillskott, och därför klev Atle in som delägare. Men nu har alltså Leitch köpt 100 procent i företaget.

- Leitch var främst intresserad av vår kompetens och kapacitet. Att vi dessutom förväntas generera pengar till företaget kom i andra hand, säger Rolf Sundblad.

Sicons kapacitet behövs i de satsningar som Leitch nu ska göra på utrustning för digital-TV och även skarp-TV (HDTV).

- Vi har ett tiotal kretsar på gång för HDTV, säger Sundblad.

Den första, en digital videolinjebuffertkrets, ska presenteras på mässan NAB i april. Första provexemplaren ska finnas framme mot slutet av året. Och Rolf Sundblad hyser gott hopp om framgång:

- Vi har nästan inga konkurrenter. Det är väldigt få som har kompetens för HDTV- kretsar, säger han.

Förutom Sundblad, Gustafsson och Atle har ett antal nuvarande och före detta anställda ägt mindre poster i företaget. Någon köpeskilling vill man inte uppge.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)