JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trienta in i Ryssland

Legotillverkaren Trienta har tillsammans med två partner startat ett dotterbolag i Ryssland som primärt ska tillverka elektronik för rysk bilindustri. En första order från Lada är redan i hamn.


- Ryska biltillverkare vill ha ryska underleverantörer. Men ryssarna kan inte ytmontering idag. Det är där vi kommer in, säger Trientas VD Pär Hedberg.

Trienta har precis startat ett dotterbolag i Ryssland tillsammans med Axel Johnsson International och den ryska bilelektroniktillverkaren Autoelectronica A/O. Trienta står för ytmonteringskunnandet, Axel Johnsson för kontaktnätet i Ryssland och Autoelectronica för ingångar i rysk bilindustri. Autoelectronica är redan idag en av landets främsta tillverkare av bilelektronik med 800 anställda.

Det nya bolaget heter Autoelektronika AB och har redan fått sin första order på 105 000 enheter till ett värmesystem i Ladabilarna. Ordern är värd 21 miljoner kronor.



Kompetens viktig faktor


Värmesystemenheterna ska konstrueras och börja levereras i höst från Trientas fabrik i Växjö. Det är där företaget ska sätta upp en helautomatisk ytmonteringslinje för volymproduktion i västerländsk toppklass, och där ska också den ryska personalen utbildas. Under hösten flyttas hela linan, med personal och allt, till Ryssland, närmare bestämt till Kaluga, 200 km söder om Moskva.

- Förmodligen blir det mer än en lina, kommenterar Hedberg.

Överförandet av kompetens är en viktig faktor i överenskommelsen. Samtidigt får Trienta tillgång till en fabrik i ett land där lönerna ligger kring en tjugondedel av svenska löner.

- Det finns enorma möjligheter. Men samtidigt naturligtvis en stor risk, säger Hedberg.

När han tog över VD-skapet för Trienta 1996 var ett av hans mål att göra företaget moget för börsnotering. Det målet kvarstår, men tidpunkten har förskjutits framåt. Pär Hedberg vill inte offentliggöra tempot, men antyder att bolagets bitvis stökiga historia har krävt mer arbete att reda ut än vad han först anade.

Trienta, med fabriker i Torsby och Växjö, har 125 anställda och omsätter 125 miljoner kronor per år. Enligt Hedberg har man i dagsläget dubbelt så hög orderingång som förra året vid samma tid.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)