JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel helgarderat inför USAs digital-TV-beslut

Inom kort presenterar de amerikanska myndigheterna reglerna för digital-TV. Visa av sitt misstag är Intel numera helgarderade. Men strategin är aggressiv.


- Allt som ger bättre bandbredd är bra men samtidigt måste det ju finnas ett innehåll, säger Tom Galvin, utvecklingsansvarig för TV-marknaden på Intel i Santa Clara, Kalifornien. Vi har insett att vi måste vara flexibla och gå nöjesindustrin till mötes för att något ska hända överhuvudtaget.

Digital-TV blir verklighet i USA redan i år. I april förväntas The Federal Communication Commission, FCC, besluta om vilka eller vilken av de 18 möjliga standarderna som ska gälla för sändningarna. Intels ursprungliga strategi var att i samarbete med Microsoft och Compaq driva igenom en gemensam standard, HD- O.

- Det var naivt, säger Tom Galvin. Vi förstod inte hur nöjes- och mediaindustrin fungerade. Nu har vi i stället valt att gå vår egen väg oberoende av Microsoft.

Med HD-O-standarden kan de digitala sändningarna tas emot av en vanlig dator med ett enkelt tillägg för omkring 800 kronor. En TV-apparat som kan ta emot mer avancerade digitala sändningar kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor. Den gyllene medelvägen är en set- top-box för ett par tusenlappar. Utrustad med en processor kan den användas även för anvancerade sändningar. Den vägen har Intel nu valt.

- Det betyder inte att vi övergett tanken att sändningarna ska kunna tas emot i en vanlig dator. Vill bara hålla oss så öppna och flexibla som möjligt.

Nu är det i och för sig få som inte tror att konsumenterna inom några år kommer att efterfråga hemanläggningar som kan användas för avancerade digitala sändningar och Internet. Det är helt enkelt den bästa lösningen.

- Det är inget problem, säger Tom Galvin. Vi tror att Pentium II kommer att kunna användas i alla digitala mottagare och för samtliga standarder.

En nackdel för Intel är att bytet av strategi kom sent. De flesta set- top-box- tillverkare har valt processorleverantör för länge sedan. Men Intel satsar nu aggressivt för att hitta partners.

De samarbetar med Hitachi men inget licensavtal är ännu skrivet. Till mångas förvåning deklarerade Zenith för ett tag sedan att de två företagen kommer att arbeta tillsammans för att ta fram en digital TV för lägre standarder.

Margaretha Sundström

Reporter på Dagens IT

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)