JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Platta skärmar får rival i plast

Platta dator- och TV- skärmar i plast kommer inom några år att ta upp konkurrensen med skärmar baserade på flytande kristaller.

Det menar brittiska Cambridge Display Technology, som nyligen visat sin första svartvita TV-skärm i plast.



En liten svartvit TV-skärm i fickformatet 5 ¥ 5 centimeter demonstrerades nyligen av brittiska Cambridge Display Technology, CDT, och det japanska skrivarföretaget Seiko-Epson.

Skärmen är i plast och den första i sitt slag. Den utnyttjar CDTs teknik för ljusemitterande polymerer, LEP.

- Vi siktar framför allt på dator- och TV-marknaden och vi tror att plastskärmar kommer att bli en allvarlig konkurrent till flytande kristallskärmar, berättar CDTs marknadsansvarige Mark Gostick.

Att företaget valde att först visa upp en skärm i fickstorlek, som skulle kunna utnyttjas för exempelvis video- och digitalkameror var mest ett sätt att demonstrera hur långt man kommit i utvecklingen av tekniken, menar han.

Uppvisningen tjänade också till att presentera CDTs samarbete med Seiko-Epson, som inleddes för drygt ett år sedan. Skrivarföretagets bläckstråleteknik utnyttjas vid tillverkningen av polymerskärmarna. Det är via ett bläckstrålehuvud som bildpunktsmönstret i plast trycks på en glasskiva.

- Tekniken kan dock utnyttjas för tryckning av skärmar i vilken storlek som helst och på vilken yta som helst. Dessutom blir tillverkningskostnaderna betydligt lägre än för andra skärmar, säger Mark Gostick.



Färg på väg


En färgversion av skärmen väntas senare i år och därefter kommer en skärm i storleken 10 tum. Prototypskärmen är endast två millimeter tjock och kan visa TV-bilder. Till skillnad från skärmar baserade på flytande kristaller har plastskärmen inga restriktioner vad gäller vilken vinkel den måste beskådas från eller suddighet vid snabba bildrörelser. En annan fördel med ljusemitterande plast är svarshastigheten, upp till MHz-området. Dessutom finns möjligheten att utnyttja polymermaterialets böjlighet.

Philips och Hoechst har licens på CDTs polymerteknik och båda håller på att utveckla enklare panelskärmar för mobiltelefoner och elektroniska spel.

- Philips första produkt baserad på vår teknik kommer att lanseras vilken dag som helst, säger Mark Gostick.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)