JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Liten legofirma räds inte stora amerikaner

Den lilla legotillverkaren Legotronic i Bromma satsar stort på framtiden. Och framtiden stavas BGA och CSP - komplicerade kapslar som kräver både kunskap och utrustning.


- Vi gör mycket prototypkort och komplicerade kort. För oss är det därför självklart att skaffa den utrustning som krävs, säger vd Ulf Sandberg.

Att prototyptillverkare måste lära sig saker innan volymtillverkarna är ju uppenbart. Som ett av mycket få företag i Sverige har Legotronic skaffat en röntgenutrustning som bland annat kan användas för att inspektera BGA- och CSP- kapslar. Man har också skaffat utrustning och lärt sig reparera kort med dessa kapseltyper.

- BGA:n är ganska simpel. Den är faktiskt snällare än en QFP med fin bendelning. CSP:n däremot, där är det mycket experimenterande med nya pastor och screentryck, säger Ulf Sandberg.

Den splitter nya ytmonteringsmaskin som Legotronic nyss installerat - Mydatas senaste TP19 - illustrerar problemen. Den klarar BGA, men programvaran till avsyningssystemet klarar ännu inte CSP, den versionen kommer först i höst.

På Legotronic är man för övrigt inte alls rädd för konkurrensen från de stora amerikanska legotillverkarna, Flextronics, Solectron och SCI, som under senare tid etablerat sig i Sverige.

- Tvärtom, det är bra för oss, det ger oss nya möjligheter, säger Ulf Sandberg.

Han menar att kompetensen hos Legotronic är så stark att företaget borde kunna få en del nya uppdrag just från de stora amerikanerna.

- Och på det viset kan vi rent av få in en fot i Ericssonprojekt. Ericsson tycker ju att vi är för små att ha att göra med, men om någon av amerikanerna får problem så bryr sig ju inte Ericsson om vem som löser de problemen, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)