JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forna DSP-rivaler blir partners

Motorola och Lucent ska tillsammans utveckla digitala signalprocessorkärnor. Drivkraften bakom samarbetet är att stärka företagens positioner gentemot DSP-dominanten Texas Instruments.


(Elektroniktidningen, London)

Motorola Semiconductors och Lucent Technologies har bildat en allians för att tillsammans utveckla kommande generationers digitala signalprocessorkärnor. I höst öppnar duon ett utvecklingscentrum kallat Starcore i Atlanta, Georgia.

- Till att börja med kommer runt hundra personer att arbeta på Starcore. Vi plockar de femtio bästa utvecklarna från de båda företagen, säger Fred Shlapak från Motorola.

Han poängterar att Starcore ska utveckla DSP-kärnor, inte färdiga kretsar. Lucent och Motorola ska sedan var för sig utveckla och marknadsföra kretsar som bygger på dessa kärnor.

- En DSP-kärna upptar endast runt tio procent av en avancerad systemkrets. Resten fylls med funktioner som gör kretsen unik på marknaden, säger Fred Shlapak.

De första frukterna av samarbetet väntas redan nästa år. Först ut blir en snabb krets med fyra Mac-enheter, där Mac står för Multiply accumulate. Arkitekturen är skalbar och ska även ge något långsammare men effektsnålare varianter med en eller två Mac-enheter.



Lånar varandras arkitekturer


De forna rivalerna ska dessutom korslicensiera varandras DSP-arkitekturer. Motorola får tillgång till Lucents DSP16000 och Lucent får utnyttja Motorolas DSP56800 plus den riscbaserade styrkretskärnan M-Core. M-Core kommer dessutom att få DSP-funktioner av Starcore.

Målet med alliansen är att duon ska stå sig bättre i konkurrensen mot DSP-jätten Texas Instruments, som lagt beslag på närmare hälften av marknaden. De båda företagen hoppas också på bättre programvarustöd.

- Med större volymer kommer vi att locka fler fristående verktygs- och algoritmutvecklare, säger John Hughes på Lucent.

DSP-marknaden som helhet spås en lysande framtid. Analytikerna på Forward Concepts tror att 1997 års försäljning på 3 miljarder dollar kommer att växa till mer än 14 miljarder dollar år 2002.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)