JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amerikanska handelskommissionen stämmer Intel

Det rykte som under en längre tid cirkulerat om att FTC, den federala handelskommissionen i USA, tänker lämna in en stämningsansökan mot Intel för brott mot antitrustlagarna, besannades måndagen den 8 juni.


I ett pressmeddelande säger FTC att Intel missbrukat sin monopolställning på pc- processorer för att bibehålla sin marknadsdominans. FTC anklagar Intel för att ha vägrat förse Intergraph, Digital och Compaq med information om och prover på kommande processormodeller. Orsaken är enligt FTC att de tre företagen vägrat att licensiera patent till Intel på förmånliga villkor.

Alla tre företagen har tidigare stämt Intel. Compaq redan 1995, Digital och Intergraph under 1997. I samband med stämningarna har Intel slutat lämna ut information om kommande processormodeller, ett förfarande som FTC alltså anser vara ett brott mot antitrustlagarna.



Fler problem


Intel å andra sidan anser att företaget inte brutit mot några lagar utan bara skyddat sin egendom. Men frågan är om inte trenden mot billigare datorer, och därmed billigare processorer med mindre marginaler, är ett större hot än stämningen från FTC. Intel beslutade redan i april att skära ner arbetsstyrkan med 3 000 personer för att minska kostnaderna. Dessutom meddelade företaget nyligen att Merced, efterträdaren till Pentium II, blir minst ett halvår försenad på grund av tekniska problem.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)