JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbare kommunikation till VXI- systemet

Bussen Firewire är dubbelt så snabb som MXI och 50 gånger snabbare än GPIB på kommunikation mellan PC och VXI.


Med den nya datorbussen Firewire, IEEE-1394, går datakommunikationen mellan ett VXI-system och en persondator dubbelt så snabbt som den äldre MXI-bussen och 50 gånger snabbare än med GPIB-bussen. Allt enligt Hewlett-Packard som lanserat den första Firewiremodulen för VXI.

Upp till 16 enheter kan anslutas, var och en med en maximal längd på 4,5 meter. Sammantaget kan det ge en räckvidd på 72 meter. Som jämförelse har en MXI- förbindelse en maximal räckvidd på 20 meter.



Pris i GPIB-klass


Priset på Hewlett-Packards modul E8491A hamnar på cirka 21 000 kronor vilket är jämförbart med en GPIB-anslutning och under hälften jämfört med MXI.

Firewire är en seriell databuss ursprungligen utvecklad av datortillverkaren Apple som har en maximal datahastighet på 400 Mbit/s över två tvistade parkablar plus jord och strömförsörjning.

Konfigureringen är enkel tack vare så kallad "hot plug-in" vilket innebär att persondatorn automatiskt detekterar nyinsatta Firewirekort utan att den behöver startas om.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)