JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PowerPC splittras

1997 blev en vattendelare för PowerPC-arkitekturen. Det var första året som det såldes fler PowerPC- processorer för inbyggnadstillämpningar än till Macintoshdatorer.


Att inbyggnad nu är den viktigaste marknaden markerades också av att de forna vapendragarna IBM och Motorola i juni avslutade samarbetet i det gemensamma utvecklingscentrat Somerset i Austin Texas. Somerset sattes upp för att gemensamt utveckla PowerPC-processorer som sedan tillverkades för Apple.

På inbyggnadsområdet har företagen modeller som är inkompatibla. I fjol lanserades visserligen ett försök att få skillnaderna att konvergera. Projektet kallas "Book E" men några konkreta resultat har inte sett dagens ljus.

Snarast ser splittringen ut att öka. I somras lanserade Motorola en utvidgning av instruktionsuppsättningen kallad Altivec. Men Altivec får Motorolas PowerPC- processorer multimediakapacitet på samma sätt som MMX förbättrade Pentium.

Med början i 405 kommer IBM:s PowerPC-modeller att få kodkomprimering. Codepac, som tillägget kallas, reducerar storleken på koden med upp till 40 procent (se Elektroniktidningen nr 16/98 sid 23 för detaljer).

PH

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)