JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tummen upp för Arm

På konferensen Microprocessor Forum i San José presenterade brittiska Arm sin kraftfullaste processorkärna hittills kallad Arm10 Thumb.


Arms nya processorkärna, Arm10 Thumb, som är den snabbaste hittills siktar på multimediatillämpningar som tredje generationens mobiltelefoner, set-top-boxar och handhållna datorer.

Den förväntas prestera över 400 Mips vid 300 MHz klockfrekvens när den kommer i produktion under tredje kvartalet nästa år.

För att ytterligare öka prestanda på grafik- och ljudbehandling har Arm10 försetts med en separat flyttalsenhet som kan ge 600 Mflops (enkel precision).



Mer av allt


Andra nyheter är en breddning av den interna databussen till 64-bitar, två cacheminnen för data- och instruktioner om 32 kbyte vardera och integrerad kontrollenhet för det externa DRAM-minnet. Arm10 blir också den första kärnan som använder version fem av instruktionsuppsättningen.

- Vi har lyckats införa mycket parallellism i konstruktionen med flera exekveringsenheter utan att för den skull göra processorn superskalär, säger Dave Jagger, chefsarkitekt på Arm.

Med den valda lösningen kan Arm hålla nere effektförbrukningen trots att prestanda ökar. Arm10 beräknas förbruka sparsamma 600 mW vid 300 MHz med 1,5 V matning i en 0,25 μm-process. Precis som sina föregångare har den nya kärnan Thumbtillägget som ger en kompaktare kod.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)