JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sjuhärad satsar på mekatronik

Företag i Sjuhäradsbygden - Bollebygd med omnejd - ska bilda ett industriellt utvecklingscentrum för elektronik och spjutspetskompetens inom elektronik.


- Handel och textil är visserligen bygdens traditionella styrkeområden. Men allt fler företag i regionen är idag inriktade på elektronik och framför allt kopplingen mellan elektronik och mekanik, berättar Ola Gunnarson, projektledare.

Bland annat finns det i regionen många små underleverantörer till Ericsson Microwave. Men elektronik blir allt viktigare även för många andra små och medelstora företag i området. Enligt Ola Gunnarson finns det ett brett kunnande inom främst styrning av maskiner, mekatronik. Och det är detta kunnande, som rätt förvaltat ska ge regionens företag konkurrenskraft.



Tjugotal delägare


Ett 70-tal företag i regionen är redan organiserade i en stiftelse, som bland annat fungerat som länken till högskolan i Borås. Ola Gunnarson tror att ett 20- tal av dessa kommer att gå in som delägare i det som ska bli landets tolfte s k Industriellt Utvecklingscenter. De är upprättade på initiativ av och från början stödda av näringsdepartementet.

- Vi kommer inte att få något statligt stöd, men regionens sex kommuner kommer under en inledningsfas att ge visst stöd, säger Ola Gunnarson.

IUC Sjuhärad ska främst ägas av små och medelstora företag, men även större företag och kommuner kan bli delägare. Bolaget ska finansieras via medlemskap och sålda tjänster. Utbildning och förmedling av kontakter mellan företag och högskolor, IVF och SP blir ett par av bolagets främsta uppgifter.

- Bolaget ska fungera som en teknikförmedlare. Tanken är att ha en mycket liten organisation, med en vd och eventuellt en projektledare, som sedan ska bygga upp ett omfattande kontaktnät. All teknisk kompetens ska inhämtas utifrån.

Bolaget blir också en del i det nationella nätverket av IUC-bolag. Trots att inget av dessa hittills har inriktat sig på elektronik menar Ola Gunnarson att kontakterna kan bli viktiga för företagen i Sjuhäradsbygden. Logistik, polymerteknik, tunnplåtsbearbetning och skärande bearbetning är några områden som andra IUC-bolag har satsat på.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)