JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kanadensisk legojätte utökar i Irland

Medan halvledartillverkarna drar åt svångremmen expanderar legotillverkarna som aldrig förr. Kanadensiska Celestica planerar att mångdubbla sin verksamhet.


Den kanadensiska uppdragstillverkaren Celestica planerar att tredubbla sin personalstyrka i samband med en stor expansion av sin fabriksanläggning i Dublin på Irland. Den irländska investeringen är dock bara en liten del i företagets expansionsplaner. Celestica, som fördubblat sin verksamhet på två år till två miljarder dollar, siktar nämligen på att omsätta tio miljarder dollar år 2001.

Medan halvledarföretag efter halvledarföretag annonserar nedskärningar åtnjuter legotillverkare som Celestica allt bättre tider. Marknaden för tillverkningstjänster inom elektronik är den snabbast växande sektorn av elektronikindustrin, med en årlig ökning mellan 25 och 40 procent. Branschens siare tror att marknaden kommer att vara värd 178 miljarder dollar år 2001 och efter _USA har Europa den snabbast växande marknaden, värderad till 12,6 miljarder dollar i år.



Även kraft- och minnesmoduler


Celestica, som nyligen avknoppades från IBM Canada, motiverar den irländska investeringen med att landet har en högt utvecklad infrastruktur för elektronikindustrin samt att tillgången på folk med relevant erfarenhet och kunskap av elektroniktillverkning är så god.

Företaget har en något annorlunda strategi jämfört med konkurrenterna SCI och Solectron. Förutom ren uppdragstillverkning satsar man även på tillverkning av kraft- och minnesmoduler. Celestica har dessutom nyligen köpt ett par amerikanska företag specialiserade på konstruktion och prototypframställning. Sedan tidigare har företaget prototypkapacitet även i Storbritannien.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)