JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trienta tillverkar ATC åt ABB-konkurrent
Legotillverkaren Trienta Elektronik har fått en order, värd sju miljoner kronor från AT Signal System på tillverkning av säkerhetssystem för tåg.

AT Signal Systems är en stor konkurrent till ABB Signal.

Säkerhetssystemet, ATC, Automatic Train Control, baseras på givare, så kallade baliser som placeras ut längs rälsen. Baliserna kommunicerar med tåget via en antenn på loket. En omborddator bearbetar därefter informationen.

Trienta kommer att bygga baliser, antenner och ombordutrustning åt AT Signal System AB i Spånga som har den italienska Ansaldokoncernen som majoritetsägare. AT Signal är därmed en direkt konkurrent med ABB Signal som också tillverkar ATC-system.

Ansaldokoncernen köpte för några år sedan verksamheten i AT Signal från konkursdrabbade Standard Radio & Telefon.

Systemet har använts under många år, men systemet har vidareutvecklats. Bland annat har baliserna blivit mindre, ungefär hälften så stora som förut.

- Vi har tillverkat baliser förut, men inte alls i de här volymerna. Det är sällsynt för oss med en så stor order, säger marknadschef Gerd Levin-Nygren på Trienta.

Trienta har redan börjat tillverka en del utrustning i sin fabrik i Torsby. De första 1 500 baliserna kommer att levereras till Australien för installation i pendeltågsnätet i Perth. Baliserna kommer också att användas till järnvägar i Malaysia och i järnmalmsgruvan i Kiruna.

Ordern omfattar också baliser till den nya järnvägen mellan Oslo och Gardemoens flygplats.

Legotillverkaren räknar med att vara sysselsatt med ordern till och med nästa sommar.

- Vi ser en positiv utveckling framöver, säger Gerd Levin-Nygren. Vi tror på att vi kommer att producera mycket av de här systemen i framtiden.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)