JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Letar miljövänliga alternativ till bromerade flamskydd
Institutet för Verkstadsteknisk Forskning, IVF, har startat ett internationellt projekt för att få bort de miljöfarliga flamskyddsmedlen från elektronikproduktionen.

- Ambitionen är att ta fram lösningar som med bibehållen eller bättre brandsäkerhet ska vara miljövänliga, säger Carl Gunnar Bergendahl, projektledare på IVF i Göteborg.

I förra veckan gick inbjudningar ut till en mängd företag världen över, både elektroniktillverkare, leverantörer och återvinningsföretag.

Redan idag har bland andra Volvo, Ericsson, Canon, NEC, Sony, Compaq och Siemens visat intresse för projektet. Deltagande företag står själva för finansieringen, med 80 000 kronor per företag för projektets första fas, som dras igång i november och förväntas pågå till december 1997.

I första fasen ska man göra översiktlig studie av ämnet och ta fram demonstratorer. Därefter blir arbetet mera konkret utveckling av nya tekniker och material. Totalt tror IVF att projektet ska vara i fem år.



Hitta alternativ


Till en början ska IVF undersöka vilka alternativ det finns till bromerade flamskyddsmedel. Idag används bromerade flamskyddsmedel bland annat i mönsterkortslaminat, och i kapslingen av komponenter, kontaktdon, höljen och kablar innehåller också miljöfarliga flamdämpningsmaterial, som bör bytas ut mot miljövänligare material.

IVF vill också ta reda på om det finns andra sätt att konstruera elektroniken, som gör den mindre brännbar. Kanske kan man konstruera elektronik som inte blir så varm som idag. IVF och företagen ska också studera vilka motiv som ligger bakom dagens val av flamskyddsmedel.

IVF kommer också att göra en sammanställning av den lagstiftning i olika länder som reglerar användningen av flamskyddsmedel idag.

De deltagande företagen bidrar med tekniska data och material till studien. Det huvudsakliga arbetet utförs på IVF.

Flamskyddsmedlen som används i elektronikindustrin innehåller halogener, syntetiska ämnen som bioackumuleras, det vill säga de bryts inte ned utan ackumuleras i människor och djur. Ämnena sprids i naturen på ungefär samma sätt som PCB och DDT.

- Användningen av halogenerade flamskyddsmedel har nått en punkt där marknaden i ökande utsträckning efterfrågar halogenfria produkter, anser Carl Gunnar Bergendahl. De företag som väljer ej halogenerade flamskyddsmedel är de som kommer att ha en marknadsfördel.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)