JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Iridiums första satellit uppe redan i år - tas i drift 1998
Det internationella konsortiet Iridium LLC skickar upp sin första satellit för global trådlös telefoni redan i år.

Konsortiet har fått ett lån på motsvarande 5 miljarder kronor till sitt globala satellitkommunikationsnät. Därmed är allt klart för att skicka upp de första satelliterna innan 1996 är till ända.

Totalt har Iridium skrapat ihop 18 miljarder kronor för sitt satellitnät. 13 miljarder har företagen i konsortiet investerat.



Konstruerat av Motorola


Bland dem finns Motorola, som konstruerat och utvecklat satellitsystemet, operatörer som italienska STET och tyska Vebacom och telekomföretag som Pacific Electric och Sprint.

När första satelliterna skjutits upp kommer 5-miljardslånet att ersättas med ett långsiktigt lån på motsvarande 17 miljarder. Iridiums satellitnät bygger på 66 satelliter som ska färdas 700 km över jordytan. Satelliterna ska kommunicera med varandra och med mobiltelefoner, faxar och personsökare på jorden.

Telefonerna till nätet ska ha två mottagare i sig, en för det lokala mobiltelefonnätet där användaren bor, och en för satellitnätet. På så vis ska en enda telefon räcka för att kommunicera över hela världen. Varje telefon kommer att få tillgång till en bandbredd på 2 400 bit/s. Förutom prat kan telefonerna via en RS-232-port överföra fax och datafiler.



För folk på resande fot


Målgruppen är främst affärsmän som ständigt är på resande fot, men nätet kan också vara användbart för fartyg och flygplan. Iridiumnätet ska vara i kommersiell drift 1998.

Satelliterna kommunicerar med telefonerna på 1,6 GHz och med varandra på 19 och 29 GHz. Nätet använder tids- och frekvensmultiplexering, TDMA/FDMA, för åtkomst av nätet. Kapaciteten för nätet ligger på 2 miljoner mobiltelefoner och en halv miljon personsökare.

Från satellitnätet kommer det att finnas ett antal bryggor till fasta publika telenät. Dessa ägs av de företag som investerat i Iridium, som i sin tur kommer att utse teleoperatörer som marknadsför och säljer abonnemang i de världens olika länder.

Namnet Iridium kommer av att iridium är grundämne nummer 77. Från början var nätet tänkt att ha 77 satelliter, men när man bytte till 66 satelliter behöll man namnet.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)