JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enkel detektor räknar frön
Ett bildbehandlingssystem som kan räkna frön, men också avslöja förfalskade sedlar, och som kostar endast en bråkdel av kostnaden för ett DSP-baserat system har utvecklats av det brittiska halvledarföretaget Semelab.

Företaget har nyligen patenterat systemet, som bygger på relativt enkel teknik. En ledande fröleverantör gav för en tid sedan Semelab i uppdrag att ta fram ett system som kunde räkna frön vid en hastighet på 300 per sekund. Dessutom ville man att systemet skulle kunna inspektera fröna för svampangrepp och med hjälp av deras storlek kontrollera att rätt frön hamnade i rätt påse.

Semelabs automatiserade inspektionsmetod, som ersatt en allt igenom manuell hantering, utnyttjar ett speciellt detektorhuvud. Detta består av en rad av PIN- fotodioder placerade direkt på kiselstrukturen. Enligt företaget har tillverkningskostnaden för detektorn därmed kunnat hållas nere.

Semelab, som även innehar flera andra patent på området, menar att detekteringssystemet även kan utnyttjas i en rad andra sammanhang. Bland annat nämner företaget snabb och billig sedelkontroll i banker och affärer.

Gittan Cedervall





MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)