JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Multimedia åt alla med billig komprimering
På Analog Devices tror man sig ha nyckeln till multimedia på varje persondator i form av en billig krets för bildkomprimering.

Wavelet är en matematisk metod för bildkomprimering som rönt stort intresse bland forskare de senaste åren. Det kommersiella genombrottet för wavelet-kodare har dock låtit vänta på sig.

Kruxet har varit att själva bildkomprimeringen inte gått att realisera tillräckligt snabbt i hårdvara. Åtminstone inte tills nyligen, då Analog Devices skrällde med att släppa världens första integrerade kodkrets med wavelet- kompression.

Kretsen, ADV601, klarar att i realtid komprimera och dekomprimera videofilm med format som europeiska PAL eller amerikanska NTSC. Samtidigt innehåller den stöd för videogränssnitt från Philips, Brooktree, Raytheon och självklart Analog Devices.



Både kodning och avkodning


Det finurliga med wavelet-kompression är att samma hårdvara kan användas för både kodning och avkodning. I exempelvis MPEG2-standarden krävs helt olika lösningar. Speciellt komplicerad är kodningen som ännu ingen lyckats realisera i en enda krets.

På Analog Devices medger man att MPEG2-kodare ger bättre bildkvalitet än en wavelet-kodare. Men man menar att ytterst få kan motivera kostnaden för ett kodningssystem, 25 000-100 000 dollar.

Wavelet-kretsarna kostar mindre än 36 dollar per styck i större volymer. Wavelet-funktionen kräver mycket liten kiselyta och kodare och avkodare ryms i samma krets.

Just priset är oerhört viktigt för Analog Devices som siktar på PC-marknaden och tror sig ha nyckeln till multimedia på varje persondator. Målet är att multimedia om något år skall vara lika vanligt som text- och bildbehandling är idag.

Wavelet-tekniken medger också att lösningen anpassas till transmissionsmediet, det vill säga att bitströmmen kan skalas för att passa mottagarsystemets eller transmissionskanalens upplösning och bildhastighet. Det är viktigt både i videotillämpningar där bildskärmarnas upplösning varierar, och i kommunikationssystem där bandbredden ofta varierar. Tekniken ger också exakt kontroll över bithastigheten, nödvändigt i många signalbehandlingstillämpningar.



Två till fem gångers kompression


ADV601 kan användas för att komprimera data med eller utan förluster. Tillämpningen avgör. Hur mycket datamängden kan minskas vid förlustfri komprimering beror på originalbilden, men två till fem gånger är det vanliga.

När förluster kan accepteras kan komprimeringsfaktorn sättas så högt som 350. Då datamängden reduceras så mycket påverkas självklart också bildkvaliteten, men den duger för övervakningssystem.

Wavelet-kodningen ger också bättre bildkvalitet än den nu vedertagna komprimeringsmetoden, Motion JPEG. Speciellt stor blir skillnaden vid kraftig kompression, över trettio gånger.

ADV601 kan också lagra en 25 minuter lång videosekvens med VHS-kvalitet på minnesutrymmet 1 Gbyte.

En Motion JPEG-kodare kan enbart lagra 15 minuter och kostar dubbelt så mycket. Och då finns det än så länge bara ett videokort med ADV601 att jämföra med: VideoWave från Quadrant International, med prislappen 499 dollar.

Det videokortet demonstrerades för första gången officiellt på Comdex-mässan i juni. Mottagandet var överväldigande. Bland annat utsåg tidningen Byte Magazine kortet till mässans bästa multimedieprodukt.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)