JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvdussinet datorer i varje hem

- Vi befinner oss vid en vändpunkt. Hälften av alla amerikanska hushåll har redan en pc, säger Michael Slater, pappa till Microprocessor Forum och grundare av nyhetsbrevet Microprocessor Report.


(San José, Elektroniktidningen)

- Persondatorn som ett generellt verktyg är inte längre rätt redskap. Den är för komplex och svåranvänd. Om tio år kommer vi att ha ett halvdussin datorer i hemmet men bara en är en vanlig pc, säger Michael Slater.

De andra datorerna kan vara inbyggda i en set-top-box i vardagsrummet eller varför inte i en platt skärm på frukostbordet där man kan läsa nyheter och epost, menar han.

- Det här betyder inte att pc-industrin kommer att försvinna. Det är lätt att överskatta en sån här trend på kort sikt men lätt att underskatta den på lång sikt.

En som har anledning att hålla med är Brian Halla, vd sedan två och ett halvt år på National Semiconductor och inledningstalare på Microprocessor Forum. Han är en av de ivrigaste förespråkarna för den kompletta datorn på ett chips. Ett chips som sedan kan byggas in lite var stans och dra nytta av den stora floran av Windows program.

- Produkterna borde vara optimerade för det de är avsedda att användas till, sa Brian Halla och drog paralleller med den elektriska motorn.

- När den slog igenom i industrin var det en motor som drev alla maskiner i en verkstad. Idag finns det elektriska motorer inbyggda över allt utan att vi tänker på det. På samma sätt kommer det att bli med persondatorerna.

Samtidigt ser han ut att vara realist. Innan marknaden för integrerade pc-chips tar fart är det vanliga pc-processorer som ska stå för fiolerna.

National, eller egentligen Cyrix som National köpte för två år sedan, presenterade därför en plan som tydligt markerar att man kommer att fortsätta utveckla x86-processorer för pc-marknaden under en överskådlig framtid.

Tongångarna från Robin Saxby, grundare och vd för det brittiska IP-företaget ARM, var likartade. Han inledningstalade på Embedded Processor Forum. Huvudskillnaden var att han såg ARM och inte x86 som den processor som skulle vara motor i revolutionen.

ARMs fokus är också mer på batteridrivna, mobila tillämpningar än x86-världen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)