JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Triscend kombinerar processorkärna med programmerbar logik

En processorkärna kombinerat med programmerbar logik, minne och en smart systembuss är nystartade Triscends recept på en framgångsrik inbyggnadsprocessor.


- Istället för att ha en tjock katalog med olika modeller har vi skapat en processor som kunden kan konfigurera efter eget önskemål, säger Danesh Tavana som grundat Triscend.

- Dessutom gör vårt grafiska utvecklingssystem Fastchip att utvecklingsarbetet går fort.

Den konfigurerbara processorn innehåller förutom själva processorkärnan också programmerbar logik, minne och en systembuss som kopplar ihop de olika delarna. För att ytterligare underlätta konstruktionsarbetet har Triscend tagit fram färdiga byggblock för bland annat UART, serieport och parallellport. Fler block kommer efter hand.

Tanken är att konstruktören efter att ha plockat ihop önskade byggblock kring processorkärnan ska kunna använda samma utvecklingsverktyg som tidigare för programmering och avlusning, det vill säga utvecklingsverktyg från fristående leverantörer.

Den första familjemedlemmen kallas E5 och bygger på den vitt spridda 8- bitarsarkitekturen 8032 som klockas i 40 MHz. E5 kommer i fyra modeller med upp till 3 200 logikceller vilket motsvarar cirka 40 000 grindar. Ram-minnet går från 8 kbyte till 64 kbyte.



Fler kärnor på gång


Under november kommer ytterligare en familj med en 32-bitars risc-kärna och så småningom även en DSP-modell.

Tillverkningen sker hos UMC i Taiwan. De första kretsarna släpps under fjärde kvartalet i år och volymleveranserna ska komma i gång i mars. Priset för TE505 med 512 logikceller och 8 kbyte ram förväntas hamna under 8 dollar i större volymer.

- E5 passar för den som behöver mindre än 250 000 kretsar per år och som snabbt vill få fram en produkt, säger Danesh Tavana.

Tilläggas kan att Motorola var inne på samma spår som Triscend med Core+ men drog sig ur redan efter ett halvår när man i en av det senaste årets alla omorganisationer helt övergav den programmerbara logiken.

Företaget saknar representant i Europa.

Per Henricsson

www.triscend.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)