JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikromekanik osäkrar roboten

En kombination av mikromekanik och kapslingsteknik ska ge Bofors filial i Chalmers teknikpark luft under vingarna. Den första produkten är en accelerometer för robotvapnet Bamse.

- Det här är Sveriges första industriella accelerometer i kisel, säger en stolt Hans Richert på Bofors Missiles och håller upp en ask med några pyttesmå komponenter.

Accelerometern, som har hunnit tillverkas i 1 500 exemplar, är ursprungligen utvecklad för roboten Bamse från Bofors och har till uppgift att osäkra roboten efter det att den avfyrats.

- Att utveckla en accelerometer är inte så märkvärdigt. Men att förpacka den i en lämplig kapsel är svårt och det görs inte av högskolorna, påpekar han.

Det är här som Hans Richert ser en nisch för Bofors, att kombinera mikromekanik med en vettigt kapsling så att sensorn kan tillverkas till ett konkurrenskraftigt pris. Han vill inte säga exakt var priset ligger men hävdar att Bofors accelerometer kan kosta så lite som en tiondel av konkurrerande produkter.

- Vi har andra tillämpningar på gång. Två externa kunder ser också möjligheterna med tekniken, säger han.

Vilka det är vill han inte avslöja.



Samarbete med Chalmers


Accelerometern är utvecklad ihop med Chalmers som också sköter tillverkningen. Själv sitter Hans Richert och hans tre medarbetare på behagligt gångavstånd i Chalmers Teknikpark.

Men när det kommer till volymproduktion anlitas en dansk halvledarfabrik som är ISO-certifierad.

Hans Richert ser accelerometern som ett första steg.

- Vi kan utveckla och tillverka flera olika mikromekaniska komponenter som tryckgivare och flödessensorer för svenska småföretag. Det behöver inte bli så dyrt som många tror, tillägger han.



Massa i mitten


Bofors accelerometer är tillverkad i kisel med piezoelektriska resistanser. Givaren består av en ram runt en tjock massa. Den är förbunden med ramen via en tunn arm och på förbindningsarmen sitter åtta piezoelektriska resistanser i en mätbrygga.

Värdet på resistanserna ändras när massan får armen att böja sig vid acceleration. Accelerometer är enaxlig och kan mäta ±600 g med en upplösning på mindre än 0,5 g. Egenfrekvensen är 2,5 kHz och den klarar sann DC-mätning.

PH

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)