JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skapa egna modeller för snabb samsimulering

Viewlogic presenterar Eagle-Gen, ett hjälpmedel som gör det lättare för konstruktörer att skapa modeller för samsimulering mellan maskin- och programvara.

Simuleringshjälpmedel i all ära. Men utan simuleringsmodeller är de ganska tandlösa. Detta tar verktygsleverantören Viewlogic fasta på med lanseringen av Eagle-Gen, ett verktyg för att generera just simuleringsmodeller.

Tanken är att fler konstruktörer skall kunna dra nytta av Viewlogics verktygssvit Eagle för samsimulering mellan maskin- och programvara.

Eagle-Gen kan användas vid tre olika faser i utvecklingsarbetet: för att verifiera stora asicar funktionellt, för att underlätta systemsimuleringar plus för att göra så kallade virtuella prototyper när man utforskar olika arkitekturer för systemet.

I traditionella asicprojekt skapar asickonstruktören en testbänk i hårdvarubeskrivande kod - VHDL eller Verilog. Nackdelarna är flera - det är svårt, det tar tid, det blir långsamt. Ofta simuleras exempelvis busstrafik med en bussfunktionell modell eller en full funktionell modell av mikroprocessorn. Resultatet blir slöa simuleringar med runt tre instruktioner per sekund.



Drar nytta av C


Eagle-Gen erbjuder istället generiska byggblock med inbyggda C-funktioner som konstruktören anpassar för att modellera ingångar, utgångar, analys- och styrfunktioner. Genom att utnyttja C-kod avlastar man VHDL- eller Verilogsimulatorn. Testbänken kan dessutom lätt modifieras genom att ändra C- koden.

Vad gäller systemsimulering är det ofta näst intill omöjligt att simulera hela system om man inte har de modeller man behöver. Men med Eagle-Gen kan konstruktören på några få dagar utveckla funktionella modeller av processorer, styrkretsar och bussgränssnitt, enligt Viewlogic. Processorfunktionerna läggs i C-miljön, hårdvarusimulatorn avlastas och simuleringshastigheten sägs bli 5 000 instruktioner i sekunden eller snabbare.

Eagle-Gen kan även hjälpa systemingenjören som vill utforska olika arkitekturer för att optimera prestanda och undvika flaskhalsar.

Viewlogics nykomling finns tillgänglig för såväl Unix- som Windows NT- plattformar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)