JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktyg för Verilog och VHDL

VHDL- och Verilogverktyg för FPGA-konstruktörer är en stadigt växande nisch, särskilt på Windows NT-sidan. Men de mest avancerade verktygen finns fortfarande enbart på Unix.

Förr i tiden - för några år sedan alltså - var det i princip bara asickonstruktörer som använde de hårdvarubeskrivande konstruktionsspråken Verilog och VHDL. Verktygsleverantörerna i genren vände sig därför enbart till denna kundgrupp.

Men i tabellen här intill ser man att tiderna förändrats. De flesta verktygsleverantörer har kryssat i rutan som anger att de erbjuder VHDL- och Verilogstöd även till konstruktörer av programmerbara logiska kretsar. Orsaken är främst att dagens CPLD- och FPGA-kretsar är så pass stora att traditionell schemaritning inte längre lockar. Det tar för lång tid helt enkelt.

Allt fler konstruktörer byter därför ut ritplankan mot syntes och simulering och blir vad marknadsförarna gärna kallar den andra vågens syntesanvändare. Men man skall ändå komma ihåg att majoriteten bland FPGA-användarna faktiskt fortfarande ritar scheman.



WIndows vinner mark


En annan tydlig trend gäller valet av plattform. Traditionellt sett har ju Unixverktygen varit i det närmaste allenarådande i VHDL- och Verilogvärlden. Men nu vinner Windowsalternativen stadigt mark. Många menar att Windows NT erbjuder samma prestanda och nätverksfinesser som Unix, fast till ett mycket lägre pris. Branschens stora verktygsleverantörer klamrade sig länge fast vid Unix, men som tabellen visar har många av dem även Windowsprodukter numera. Än så länge gäller dock NT-satsningarna oftast FPGA-konstruktion. De snabbaste simulatorerna och de vassaste synteshjälpmedlen finns fortfarande bara för Unix, se även artikeln på sidan 20 och 21.



Både enkla och avancerade PLD


Några förkortningar i tabellen kräver en förklaring. PLD står här för enklare programmerbara logiska kretsar plus CPLD- och FPGA-kretsar. Många leverantörer har specificerat vilken version av Windows som stöds, Windows 3.X, Windows 95 samt Windows NT kallas i tabellen enbart för 3.X, 95 respektive NT.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)