JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PC/104 hämtar kraft från persondatorvärlden. Utrustas med PCI-buss

Kortdatorn PC/104 som används för industristyrningar, utrustas nu med PCI-buss. Det innebär en 25-faldig ökning av busskapaciteten. PCI är den förhärskande busstandarden i persondatorvärlden.

Industridatorerna skuggar utvecklingen på kontorsidan, men med några års eftersläpning. I slutet på förra året presenterades CompactPCI, en bakplansbuss utvecklad med inriktning på industrisystem.

När Ampro, företaget bakom kortdatorn PC/104 nu visar upp en PCI-lösning, är idén den samma, att utnyttja breda standarder och samma bussdrivkretsar som finns i kontorsdatorer, men att anpassa byggsättet för tuffa miljöer. Det kan vara i indutsrin men också i olika typer av fordon.



Stackbara don


PC/104 är ett kortsystem där de ingående korten staplas på varandra med hjälp av stackbara don. Donen består av hona på kortets översida och hane på undersidan. Processorkortet placeras underst i stacken. PC/104 bygger på persondatorstandarder från mitten på 1980-talet.

Bussen som knyter samman kortstacken motsvarar i stort sett ISA-bussen (även känd som AT-bussen) logiskt och elektriskt.

Användningen av PC/104 har vuxit snabbt det senaste året. Lilla fabriken AB, som representerar Ampro i Sverige uppskattar att försäljningen av PC/104-system i Sverige är värd omkring 25 miljoner kronor i år. Det är en fördubbling jämfört med året före.

Fördelarna med PC/104 är det kompakta formatet och att det klarar besvärliga miljöer. Kortformatet är 91 ¥ 96 mm, vilket gör att ett komplett datorsystem med lätthet ryms på en handflata.

Den nya versionen av kortdatorn som nu presenterats kallas PC/104-Plus. Mått och mekanisk uppbyggnad är samma som i den tidigare versionen. Korten behåller också det äldre bussdonet. Det som tillkommit på korten är drivkretsar och ett nytt stackbart kontaktdon för PCI. Det nya PCI-donet är fyraradigt och försett med 120 poler. Samtec tillverkar donen.

PCI-donet är metriskt. Delningen mellan polerna är 2 mm, till skillnad från det äldre bussdonet som är baserat på tummått, alltså med delningen 2,54 mm.

Även konsortiet bakom bakplansbussen Compact PCI har valt don med delningen 2 mm. Det är främst telekombranschen som gör en insats för att sprida SI-systemet med metriska mått även inom elektronikindustrin.

Compact PCI är ett mer konventionellt uppbyggt system med ett bakplan som rymmer högst åtta instickskort. Kortformatet är 100 ¥ 160 mm eller 288 x 100 mm, alltså enkelt eller dubbelt europakort, alltså med samma mått som VME-kort.



För bildananlys


Bussen i PC/104-Plus är idag specificerad för 33 MHz. Med 32-bitars bredd på bussen ger det 25-faldig ökning av överföringskapaciteten jämfört med tidigare. I de äldre versionerna av PC/104 är bussbredden 8 eller 16 bitar.

Den första användningen för PC/104-Plus blir för olika videotillämpningar och för bildanalys. Ampro som tagit fram standardförslaget har tillsammans med en handfull andra företag aviserat att kort är på väg som följer den nya standarden. Det är bland annat videokort, gränssnitt för Ethernet och snabba I/O-kort. Bland annat kan man nämna att finska Ajeco kommer med ett kort för videotilllämpningar ("frame grabber") som kommer att användas för exempelvis maskinseende, övervakning och bildtelefoni.

Lars Agerberg på Lilla fabriken AB uppger att de första korten för PC/104-Plus kommer under februari 1997. Processorkort som följer PC/104-Plus väntas dock inte förrän till hösten. Till dess får man hålla till godo med det Pentiumbaserade processorkortet "Little board/P5i" från Ampro som har anslutningar för PC/104-Plus-moduler. Korten i serien Little board har formatet 145 ¥ 202 mm.

PC/104-Plus har ännu inte godkänts som standard av de drygt 120 företag som ingår i industrikonsortiet bakom PC/104. Men det väntas ske inom ett halvår.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)