JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Realtids-NT för inbyggnad

Med ett kombioperativsystem hoppas Radisys kunna erbjuda både determinism och flexibilitet.

Radisys är ett företag som specialiserat sig på Intelbaserade datorer för inbyggnad. Nu vill man dra nytta av de fördelar som operativsystemet Windows NT kan ge i den verksamheten. Genom att kombinera Windows NT med det egna realtidsoperativsystemet Irmx hoppas man kunna skapa något som ser ut som NT för användaren men ändå uppfyller alla realtidskrav på determinism, robusthet och korta reaktionstider.

Den första produkten från den för ändamålet nybildade divisionen i företaget ska nå marknaden lagom till sommaren 1997. Då hoppas Radisys kunna presentera ett operativsystem med svarstider mellan 10 och 100 ms som kan köras på samtliga Intelprocessorer i x86-familjen. Systemet ska vara så robust att även om NT kraschar totalt ska realtidsdelarna fortsätta att fungera. Detta system ska för programutvecklarna och användarna se ut precis som NT.

Radisys är inte först i världen med de här tankarna. Amerikanska Venturcom, som tidigare gjort unixvarianten Venix för realtid, kommer i december att lansera ett verktyg för just utveckling av inbyggda system baserade på Windows NT, se Elektroniktidningen 96:16, sid 20.

I Sverige representeras Radisys av Farnell och Venturcom av Robitek.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)