JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AD-omvandlarna har höjt farten

Den snabba utvecklingen inom mobiltelefoni och digital bildbehandling har dragit med sig AD-omvandlarna. I det här numrets marknadsnyckel tittar Elektroniktidningen på sådana som gör mer än en miljon samplingar per sekund.

Tillverkarna av basstationer för mobiltelefoni drömmer om att kunna ersätta fler steg i behandlingen av de analoga radiosignalerna med digitala processer.

Tidigare separerades samtalen med analoga filter för att gå genom var sin AD- omvandlare. Det hägrande målet är att alla signaler i frekvensspektrumet ska digitaliseras tillsammans, för att sedan separeras och behandlas av en processor.

Dit kommer man inte än på ett bra tag, men återförsäljare av AD-omvandlare talar ändå om stort intresse från mobiltelebranschen för dagens snabbaste produkter.

- Ericsson har insett att tekniken finns nu, säger Håkan Karlsson på Egevo som säljer amerikanska Maxims AD-omvandlare i Sverige.

Minst 12 bitars upplösning krävs för mobiltelefonin, men med 12 bitar måste omvandlarna hålla mycket god kvalitet. Det bästa är att använda 13 eller 14 bitars upplösning - då kan lite brus tolereras. Köparna önskar sig hastigheter kring 40-50 MSa/s enligt Håkan Karlsson.

100 MegaSampel om några år

Inom ett par år räknar han med att det med befintlig teknik ska gå att volymproducera kretsar med hastigheter upp till 100 MSa/s och 12-14 bitar.

- Eftersom tillverkningsprocessen för sådana omvandlare nu har kommit och mognat ser vi goda chanser att ta en stor del av kakan. Just radiomarknaden är det som ser ut att explodera.

Håkan Karlsson tror att nya tillverkningssätt kommer att höja prestanda ytterligare framöver.

- Inom ett par år kommer rent kisel nog att överges. Nu testar man bland annat germaniumblandningar och kiselblandningar. När tillverkarna får igång de processerna kommer det att tas nya kliv framåt, säger Håkan Karlsson som uppskattar att sådan teknik kan ge hastigheter kring 1 GSa/s.

Karlsson tror på testproduktion med sådan teknik inom några år, och volymproduktion efter ytterligare kanske ett par år.



Video största volymen


Videobranschen är inte lika drivande som mobiltelefonin vad gäller de allra snabbaste produkterna. De omvandlingshastigheter som erfordras här har i princip uppnåtts. Videoprodukterna står dock för större volymer än mobiltelefonin.

Många AD-omvandlare används i scannrar, konferenskameror och bevakningssystem. Allt fler behandlar bilder digitalt och ett av de nya områdena för videoomvandlarna är bakstycken på videokameror, gjorda för att ge en digital så kallad JUV-signal ut. Sony till exempel har en 8 bitars omvandlare med tre kanaler - en per färg - och hastigheten 50 MSa/s, avsedd för bland annat sådana ändamål.

Bland andra användningsområden för de snabba omvandlarna finns naturligtvis mätinstrument som ständigt blir snabbare, billigare och exaktare. Exempelvis använder ABB snabba omvandlare i mätinstrument inom högspänd kraftöverföring.



Kommer nästa år


Eftersom många snabba omvandlare precis håller på att komma så listar Elektroniktidningen den här gången även produkter som kommer att lanseras framöver. De flesta av omvandlarna som ska lanseras under 1997 är planerade för första kvartalet.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)