JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk optokrets klarar tvåvägskommunikation

Tyska forskare har utvecklat en halvledarkrets som klarar dubbelriktad kommunikation på samma fiber.

Forskarna på Heinrich-Hertzinstitutet i Berlin har gjort ett genombrott på optoområdet. För första gången har någon fått ner en detektor och laser på en kvadratmillimeter stor krets av indiumfosfid. Ett filter avskärmar den optiska signalen och isolerar även de elektriska strömmarna.

Forskarna kallar sitt koncept PIC, Photonic integrated circuit. Tillverkningen kommer att kunna ske på minst 2-tumsskivor. I slutet av år 1997 räknar Heinrich- Hertzinstitutet med att kunna visa en prototyp.

Grundproblemet, att på en fiber förmedla signaler i två riktningar, kan lösas på olika sätt, till exempel olika former av tidskomprimering eller växelvis framsläpp av signalen i respektive riktning, så kallad. "ping-pong"- kommunikation.



Hybridkrets


Men det är först med ett dubbelriktat kontinuerligt flöde som den nya tekniken utnyttjas fullt ut. Siemens har utvecklat en hybridkrets för dubbelriktad kommunikation på en fiber som redan finns på marknaden.

En andra generation av komponenter, utvecklad i Japan, kallas Planar Lightware Circuits (PLCs) och baserar sig på att den fotodiod som känner igen den inkommande signalen och den laser som alstrar den utgående signalen delvis är integrerade. Dessa PLCs är snart mogna för serietillverkning. Men möjligheterna för billig masstillverkning för både hybridkretsen och PLC-kretsen anses vara begränsad.

Marknadsutsikterna för kretsar för bredbandsmottagning i hemmen är mycket goda. En färsk amerikansk analys säger att volymen mellan 1994 och 2004 ökar tjugo gånger.

De ledande europeiska telebolagen och japanska NTT enades i somras om att optokablarna till år 2001 bör nå fram till slutanvändaren (fibre to the home).

Därefter tror man på en årlig tillväxt på 4,5 miljoner anslutningar per år. Det är lika med en efterfrågan på 9 miljoner kombinerade sändar- mottagarkretsarna för optoelektroniken.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)