JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kamera med inbyggd server ansluts direkt till Internet

Lundaföretaget Axis har utvecklat en kamera som fungerar som en server på Internet. Kameran ansluts till nätet direkt via en Ethernetkontakt som finns på baksidan av kameran.

- Jag blir besviken om vi inte säljer 10 000 kameror första året, säger utvecklingschef Martin Gren.

Neteye 200 som kameran kallas är uppbyggd kring en CCD-kamera på ett kort från Philips samt Axis egenutvecklade 32-bits Risc-processor Etrax.

Dessutom är kameran utrustad med ett 1 Mbyte flashminne och 1,2 Mbyte RAM. Tillverkningen sker hos Partnertech i Åtvidaberg.

Kameran ansluts till nätverket via en Ethernetkontakt. Den fungerar sedan som en självständig webserver och kan lämna nya bilder till nätet med ett intervall på 0,7-0,9 s. Bildformatet är JPEG.

Bildfrekvensen är för låg för att användas för videokonferenser.

Enligt Martin Gren lanseras Neteye till en början för att användas som publikdragare till hemsidor på Internet. Bilder drar alltid, hävdar Martin Gren.

Bevakningsområdet är en viktig tillämpning som förmodligen snabbt blir större.

Det finns andra liknande kameror som kan direktanslutas till Internet. Men enligt Martin Gren är Neteye idag den enda Internetkamera som till ett pris på mindre än 12 000 kronor kan ta färgbilder och komprimera dem till förhållandevis små datafiler på 20 kByte per bild.

Mats Udikas

Bilder tagna med kameran kan naturligtvis beskådas på Axis hemsida: http://www.axis.se

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)