JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allians för konstruktionsblock

35 företag har tillsammans grundat Virtual Socket Interface. Det är en industriallians som syftar till att utveckla gränssnittsstandarder för att återanvända kretskonstruktioner.

En industriallians som siktar till att skapa en fri och öppen marknad för konstruktionsblock samlades i början av september till sitt första möte. "Virtual Socket Interface", VSI-alliansen, ska i första hand ta fram gränssnittsstandarder så att företag lättare ska kunna utnyttja valda delar av varandras kretskonstruktioner. Men ett speciellt regelverk för hur royalties ska betalas måste också utarbetas.



Säljs över Internet


Kretskonstruktionernas allt större komplexitet är den främsta orsaken till industrins intresse för att dela konstruktionsblock med varandra. Men även om alliansens arbete får störst betydelse för asicar med runt en miljon grindar, kommer det att bli betydelsefullt även för mindre komplicerade kretsar.

Tanken är att köp och försäljning av konstruktionsblock ska ske över Internet. Kretskonstruktörer ska sedan lätt kunna kombinera konstruktioner från många olika håll på en och samma krets.



Européer och japaner


Bland medlemmarna i VSI-alliansen finns representanter för såväl stora systemtillverkare, halvledar- och verktygsföretag som mindre konstruktionsföretag. Det första mötet samlade cirka 35 företag, däribland Cadence, Fujitsu, Advanced Risc Machines, Mentor Graphics, Toshiba, Virtual Chips, VLSI Technology och Sun Microsystems. En del stora amerikanska asic- tillverkare har visserligen inte anslutit sig ännu, men intresset har varit stort bland europeiska och japanska företag.

Intressant är att så många företag inom industrin valt att delta i ett arbete som oundvikligen kommer att leda till ökad konkurrens. Å andra sidan kommer det även att leda till ett bättre utnyttjande av redan utvecklad kretsteknik.

- Vi hoppas helt enkelt att kakan därmed ska bli större för oss alla, menar en representant för brittiska ARM, Advanced Risc Machines, en av alliansens initiativtagare.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)