JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lyft för övervakning Windows ger bättre program för processövervakning p&ar
Genombrottet för Windows som användargränssnitt innebär ett verkligt lyft för små operatörssystem för persondatorer. Den stora fördelen med Windows är att det finns på nästan alla persondatorer numera.

Operatörssystem för persondatorer är förhållandevis billiga. Det är ett skäl till att de snabbt blir alltmer populära. Ett annat skäl är att de är enkla att använda. Oftast kan de även användas av annan personal som vill följa produktionen.

Små och enkla operatörssystem används mest i mindre industrier. Vid vattenverk, energiverk och andra tekniska förvaltningar är de också vanliga. Det finns tusentals små operatörssystem på olika ställen i Sverige.

Windows som gränssnitt innebär främst två fördelar för operatörssystemen. Den ena är att en väsentlig del av programvaran, nämligen operativsystemet och det grafiska gränssnittet, finns på var och varannan persondator.

Den andra fördelen är att det grafiska gränssnittet kan göras mycket läckrare och mer användarvänlig för en billig penning än de äldre systemen, där grafikhanteringen fick skräddarsys.

Fix i Windows



Det går att göra rätt mycket med de här små systemen. Ett intressant exempel är Fix, ett operatörssystem från amerikanska Intellution, numera ägt av Emerson Electric. Fix har funnits sedan 1984, men nu finns det alltså även i Windows- version.

Fix kan sägas vara det informationstekniska "taket" i en industri, ett tak som ligger över de process- och PLC-system som finns i en anläggning. Data från de olika systemen hämtas av Fix, och operatören kan därför hantera processerna via ett enda program med ett enhetligt och likformigt gränssnitt för alla de olika delarna av processen.

Fix har fått flera efterföljare. Liknande program är Genesis från Iconics, också det amerikanskt, liksom det svenska PC Manager från Alfa Laval Control.

Stora operatörssystem är nästan alltid en del av processerna, medan de här mindre systemen ligger som ett skal utanpå de system som direkt ingriper i processerna. Program som Fix kommunicerar därför med de underliggande systemen via särskilda drivrutiner. Kommunikationen mellan de här operatörsprogrammen och själva processystemen sker via en uppsättning drivrutiner, som läggs till som programmoduler, och kommunikationskort. En vanlig modell är att överlåta kommunikationen till en egen dator, medan resten av programmet snurrar på operatörsdatorn. Ofta duger det med vanliga RS-232-länkar som kommunikationskanaler.

Kan inte gräva lika djupt



De här små operatörssystemen har sina begränsningar jämfört med de stora systemen. Eftersom de stora system kan betraktas som integrerade delar av processutrustningen kan operatören också använda dem för att zooma och gräva sig in allt djupare i systemen för att till sist studera varje enskild signal. Det går oftast inte att göra i de mindre systemen.

Antalet processbilder är begränsat, och här innebär begreppet zooma snarare att operatören kan göra delförstoringar av en bild. Med ett stort, komplext system kan operatören så att säga skala av processen som en lök, skikt för skikt, medan han med ett av de enklare systemen får nöja sig med att dyka rätt in i ett begränsat antal skikt. Ofta räcker det bra i mindre system, där det för det mesta handlar om att manövrera en enstaka ventil eller brytare.

Se men inte röra

Eftersom de windowsbaserade systemen använder samma operativsystem som vanliga kontorsmaskiner kan de också användas på avdelningar för produktionsplanering, försäljning eller av företagsledningen.

Då måste programmen ha inbyggda behörigheter som ger operatören rätt att gå in och påverka processen, men som stänger ute övrig personal enligt principen "se- men-inte-röra".

Nu börjar det också komma särskilda, nedbantade eller kompletterande versioner av operatörsprogrammen för just kategorin "övrig personal". Företaget Intellution kallar sin variant för PlantTV, medan Iconics kallar sitt motsvarande program för Genesis WindowWorks.

Det som skiljer presentationsprogrammen från operatörsprogrammen är dels att de ger insyn i men förhindrar ingrepp i processen, dels att de innehåller särskilda funktioner för att presentera processerna.

Per Stymne

Marknadsnyckeln i nästa nummer av Elektroniktidningen kommer att behandla den här typen av persondatorbaserade presentationsprogram och operatörsprogram med presentationsmöjligheter för hela företag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)