JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft enar Intels rivaler
Ska Microsoft kunna lyckas ena klontillverkarna AMD, Cyrix och Centaur i kampen mot Intel?

Den något överraskande nyheten kommer från datormässan Comdex.



Enligt obekräftade rykten på datormässan Comdex i Las Vegas har Microsoft satt press på de tre processortillverkarna AMD, Cyrix och Centaur genom att inte vilja stödja tre olika utvidgningar av multimediatillägget MMX.

AMD, Cyrix och Centaur bekräftar att samtal pågår men ingenting har sagts om tidsplanen. AMD ligger längst framme och säger sig redan ha fungerande kretsar medan Cyrix och Centaur planerar en introduktion under andra halvan av nästa år.

Det är ungefär samtidigt som Intels nästa version av MMX förväntas komma i en modell med kodnamnet Katmai.

När MMX-tillägget lanserades i januari i år hade Intel licensierat instruktionerna till konkurrenterna i så god tid att de kunde lansera komponenter ungefär samtidigt.

Men när det gäller nästa version, MMX/2, har Intel inte avslöjat några detaljer och dessutom dragit ut på tiden vilket bäddat för splittringen.

Även om nu AMD, Cyrix och Centaur enas om nya MMX-instruktioner är splittringen i fråga om hur kontakten Sockel 7 ska vidareutvecklas fortfarande ett hinder för att klontillverkarna ska bli ett allvarligt alternativ till Intel.

Intel har också meddelat ett Pentium II kommer i en lågprisversion nästa år. Ett drag som sätter ytterligare press på trion.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)