JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson dominerar i GSM- världen
Ericssons GSM-system finns i större delen av världen. När Elektroniktidningen räknat efter handlar det om nära 60 länder världen över. Men än finns det vita fläckar på kartan.


Tanken går lätt till Alexander den Store eller någon annan erövrare bakåt i historien. Ericssons framfart i GSM-världen liknar närmast ett erövringståg när man tittar på kartan.

Men trots att Ericsson helt klart är en av de mest dominerande spelarna på mobiltelefonmarknaden finns det områden där företaget inte lyckats eller hunnit med att etablera GSM.

I Afrika finns Ericsson i tre länder: Ghana, Libyen och Sydafrika och Latinamerika är det bara Chile som satsat på Ericssons GSM-teknik. Men i Nordamerika och Europa är Ericsson med i stort sett varenda land.

En orsak till framgångarna är naturligtvis att Ericsson redan funnits på plats i många länder med utrustning för fast telefoni. Kina är ett sådant land, Ericsson har arbetat i Kina sedan 40-talet och har en stark ställning i landet. Det är också i Kina som Ericsson har flest antal telefonbolag på kundlistan.



Från noll till 60 på fem år


Ericsson har nyligen publicerat en lista över sina GSM-kunder. De första kunderna fick sina system i slutet av 1992. Naturligt-vis var det svenska telefonbolag som var först till kvarn. Europolitan köpte sin Ericsson-utrustning i september 1992 och Telia följde strax efte i november.

I år har ett antal installationer i Kina tillkommit men också system i Georgien, Rumänien, _Slovakien och Indien.

Björn Segerblad



GSM håller ställningen




GSM fortsätter att dominera mobiltelefonimarknaden långt in på nästa århundrade. Det visar en ny studie, gjord av Forward Concepts.


Forward konstaterar också att CDMA-telefonin inte hinner i kapp GSM innan de båda två ersätts av nästa generation mobiltelefonisystem. CDMA har en mycket mindre installerad bas men, konstaterar Forward Concepts standarden IS-95 CDMA är tekniskt bättre.

Rapporten, kallad Wireless98, förutspår att försäljningen av mobiltelefoner för GSM kommer att nå sin topp år 2000 då marknaden ska vara värd 7,7 miljarder dollar, vilket motsvarar 32 miljoner enheter.

År 2002 har denna siffra fallit till 6,3 miljarder dollar och 28 miljoner enheter. CDMA kommer också att växa. Forward tror att 16 miljoner telefoner av CDMA-typ kommer att säljas år 2002.

Det ger CDMA en omsättning som är fyra miljarder dollar högre än idag. Den stora förloraren är enligt Forward den amerikanska TDMA-standarden som förutspås gå en svårare framtid till mötes.

- För sent och för lite, konstaterar rapporten.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)