JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel och Digital går ihop om Alphaprocessorn

Efter uppgörelsen med Digital ser Intel ut att på några års sikt bli lika dominerande på processorer till arbetsstationer och servrar som företaget idag är på persondatorer. Enda kvarvarande utmanaren är Sun.

Utgången av det senaste halvårets alla inlämnade stämningar från Digital och Intel blev föga överraskande en uppgörelse utanför domstolen. Företagen korslicensierar patent under tio år och Digital säljer sin halvledarfabrik i Hudson, Massachusetts, till Intel för 700 miljoner dollar.

Intel fortsätter att tillverka Alphaprocessorer åt Digital och får samtidigt tillgång till en modern fabrik som går på halvfart. Intels egna fabriker går idag med maximal kapacitetsutnyttjande.

Digital får också rätt att utveckla datorer baserade på Intels kommande 64-bits processor kallad Merced.

Digital behåller visserligen alla rättigheter till Alpha liksom utvecklingsteamet, men även om inget sägs explicit ser det ändå ut som om Digital kommer att fasa ut Alpha till förmån för Merced.

Att lägga ner Alpha kan ses som ett misslyckande men Digital är i första hand leverantör av kraftfulla datorer och inte en processortillverkare som Intel.

Med Alpha ute ur leken blir Suns Sparcprocessor det enda alternativet till Intel i arbetsstationer och servrar. Silicon Graphics är på väg att släppa Mips och ta steget över till Intelfållan och Hewlett-Packard samarbetar sedan 1994 med Intel om Merced.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)