JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Säkrare digital-TV med kod i kisel
Nu ska det bli svårare för TV-tittare att knäcka åtkomstkoden i digital-TV-mottagare.

Halvledartillverkaren LSI Logic ska stoppa i företaget News Datacoms åtkomstmekanism direkt i sina digital-TV-chips.

Tillverkarna av mottagare är inte längre den viktiga aktören i digital-TV- branschen, sade LSI Logics marknadschef Jean-Luc Droitcourt när han meddelade nyheten för den europeiska pressen.

- Det är de som fyller kanalerna med innehåll som numera dikterar reglerna.

Därför har LSI Logic ingått samarbete med News Datacom om att inkludera deras åtkomstmekanism i LSIs chips för digital-TV-mottagare.

News Datacom förser TV-industrin med teknik som gör det möjligt att spärra åtkomsten till olika kanaler i TV-mottagaren. Företaget är engelskt och ingår i teknikdelen i den multinationella mediegruppen News International plc. Idag använder kanaler som BSkyB, och DirecTV News Datacoms åtkomstmekanism.



Stör TV-signalen
Mekanismen stör den mottagna TV-signalen på ett bestämt sätt så att bilden blir omöjlig att se på.

Endast om användaren har rätt kod, avstör mottagaren sedan signalen.

Den som vill abonnera på en TV-kanal får ett smart kort med kodnyckeln för den kanalen. Eftersom mekanismen för detta ligger i kisel, blir det mycket svårare än tidigare att knäcka den.

Enligt Jean-Luc Droitcourt ändras nyckeln till koden hela tiden, så även om användaren kommer på nyckeln, fungerar inte det mer än ett kort tag.

Idén är att koden ska vara så svår att knäcka att det tar mycket längre tid än vad mottagaren har på sig innan koden ändras. LSI Logics lösning för digital-TV består av tre kretsar.

En innehåller en centralprocessor i MIPS-arkitekturen, en processor för avkodning av den mottagna signalen, en del som avstör TV-signalen och en del periferibitar. Det är här som News Datacoms åtkomstmekanism ska in.

De andra två chipsen är en avkodare för MPEG2-video och audio och en krets som sköter kommunikationen gentemot kabelnätet eller satellitmottagaren.

Kretsen med åtkomstmekanismen kommer att finnas tillgänglig i slutet av 1996. Men för att få köpa kretsar krävs ett licensavtal med News Datacom.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)