JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radiokrets ger billigare GSM

Med ett nytt radiokretspaket, som har oerhört låg strömförbrukning, lovar Analog Devices att halvera kostnader för nästa generations två- och trebandiga GSM-telefoner.


Othello är namnet på ett nytt kretspaket där inkommande signaler kan konverteras direkt till basbandsignaler. Förutom att tekniken minskar strömförbrukningen bidrar den till en rejäl minskning i antal komponenter och filter som krävs för GSM-transmission.

Tekniken klarar dessutom att föra över data mellan 25 och 30 gånger snabbare än dagens 14,4 kilobit per sekund, vilket bäddar för tillämpningar som kräver hög bandbredd, exempelvis e-post och realtidsvideo. Kretspaketet kommer att stödja den kommande standarden för 3G-telefoni och GPRS.

Othello är en tvåkretslösning som består av en radiosändare och mottagare, AD6523, och en radiosyntetisator, AD6524. Genom att syntetisatorn är mycket snabb kan telefonens stand-by-tid ökas till imponerande 1 000 timmar. Planen är att volymtillverkningen skall vara igång mot slutet av året, men telefoner som bygger på Othello förväntas dyka upp först mot slutet av nästa år.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)