JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tryggt med strömsnål radioteknik

En egenutvecklad radioteknik minskar strömförbrukningen till en tusendel i säkerhetsprodukterna från Kalixföretaget Caretech.


- I säkerhetsprodukter är det viktigt med lång batterilivslängd för att klara ett nätbortfall. Nu har vi inte bara lyckats få lång livslängd, utan vi kan klara oss utan någon ström alls, säger Jan-Erik Larsson, vd för Caretech.

Företagets produkter bygger på radioöverföring där mottagaren, exempelvis en trygghetstelefon, måste vara aktiv hela tiden.

Ett åsköverslag får inte göra telefonen obrukbar. Den nya strömsnåla tekniken gör att livslängden för produkternas reservbatterier räknas i år, istället för dagar eller timmar.

Några detaljer om radiotekniken vill Jan-Erik Larsson inte avslöja, mer än att företaget under det senaste året utvecklat en radiokodning som kör mottagarens processor med skiftande hastigheter. Man har även utnyttjat kända tekniker som att pulsa mottagaren.

De produkter som Caretech först utrustar med den nya tekniken är en trygghetstelefon och en hisstelefon.

- Trygghetstelefonen drar så lite ström så det räcker med de 40-50 μA man får ta från telenätet, säger Jan-Erik Larsson.

Charlotta Von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)