JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort urval av kretsar för styrning av laddningen
Det finns gott om kretsar som kan styra uppladdning och statusövervakning av laddningsbara batterier i bärbar utrustning. Tillverkarna har valt helt olika strategier.

För att snabbt kunna ladda ett batteri behövs någon form av intelligens, annars är det lätt att batteriet skadas. Särskilt NiMH och Li-jon är känsliga för överladdning. Vilken strategi man ska välja beror på batterityp och tillämpning.

Om utrustningen har en styrkrets som inte nyttjas fullt ut, som i tangentbordet på dator, kan denna krets också användas för att övervaka laddningen. Förutom en sensoringång behövs bara mer programvara.

Några halvledartillverkare har dock tagit fram speciella styrkretsar som också har funktioner för batteriladdning. Amerikanska Zilog har utvecklat en familj styrkretsar som klarar att styra batteriladdningen och övervaka batteriets status. Kretsarna kan användas till alla typer av batterier. Zilog licensierar också Black & Deckers patenterade algoritm för snabb laddning.

Styrkretsarna i H8-familjen från Hitachi är visserligen i första hand avsedda för tangentbord i bärbara datorer. Men även de klarar att också sköta laddning och övervakning av batteriet.

Separata kretsar



Men alla styrkretsar har inte ledig kapacitet eller de extra funktioner som behövs för laddningsstyrning. Då är alternativet att använda separata kretsar.

Även på den här punkten varierar strategierna mellan halvledartillverkarna. Vissa satsar på en krets för alla tillämpningar, medan andra har speciella kretsar för varje batterityp.

Amerikanska Motorola, som uppger sig vara världens största förbrukare av laddningsbara batterier, har en hel familj av laddningskretsar för olika batterityper. Man har bland annat utvecklat kretsar för litiumbatterier som klarar av att balansera batterierna.

Det är en viktig funktion, eftersom det räcker med en liten överladdning för att förstöra cellerna eller i värsta fall orsaka att utrustningen fattar eld.

Även National Semiconductor har utvecklat en speciell krets för litiumbatterier som kan placeras direkt på batteriet. På så sätt kan laddströmmen styras individuellt till varje cell.

Andra tillverkare är bland annat holländska Philips som tagit fram en krets som klarar både NiCd, NiMH, Li-jon och blybatterier.

De amerikanska företagen Linear Technology och Maxim samt tyska Temic har alla tagit fram kretsar för bland annat snabbladdning av NiCd och NiMH-batterier.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)