JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tätt mellan benen på Productronica<br/> På världens största produktionsm&
Snabbare och flexiblare produktionsmaskiner som klarar allt finare geometrier, gott om svenskar och nöjda utställare. Så kan Productronica 95 sammanfattas.

- Kvaliteten på besökarna har varit bra.

- Besökarna gör inte bara artighetsvisiter, i år har de pengar att handla för.

Det var två frekventa kommentarer från utställare och svenska återförsäljare på den jättestora tyska produktionsmässan Productronica 95.

Att utställarna är nöjda kommer väl inte som en överraskning för någon i Sverige där lokomotivet Ericsson oförtrutet expanderar. Men även den tyska marknaden, Europas klart största, ser ut att äntligen ha återhämtat sig.

Productronica, som hålls vartannat år i München, är en mässa av kolossalformat med 25 hallar, 1 700 utställare och cirka 60 000 besökare under fyra dagar. Även om lejonparten var nöjda så gick det att hitta kritiska röster.

- De svenska grupperna är alldeles för stora. Det hade räckt med en person från varje avdelning.

Bra överblick - här fanns allt



Productronica är världen största mässa för elektronikproduktion och ger därför en bra överblick över alla maskiner och komponenter som behövs i tillverkningsprocessen. Det gick att hitta allt från halvledartillverkning och mönsterkortsproduktion till screentryckning, komponentplacering, lödning och test.

Tydliga trender på mässan är att produktionsmaskinerna blir allt snabbare och flexiblare liksom att de klarar allt mindre geometrier. Bendelningar neråt 0,4- 0,5 mm är inget problem idag, inte heller BGA-kapslar.

Att döma av mässan står också tillverkarna redo med utrustning som klarar både μBGA-kapslar och nakna kretsar, flip-chip. Men i praktiken dröjer det några år innan så kompakta byggsätt slår igenom.

Ett hett ämne var avsyningssystem, både för lodpasta och som alternativ till in- circuittestare. När bendelningen går ner till 0,5 mm kommer problemen med lodpastan som ett brev på posten.

Botemedlet är avsyning. Men däremot går meningarna isär om man behöver tvådimensionella eller tredimensionella system liksom om hela kortet eller bara delar behöver avsynas. Hur som helst så lanserades en rad nya och förbättrade system.

Ett dussin Svenska utställare



Dussinet svenska tillverkare ställde ut, bland annat kontraktsleverantörerna Samhall Elektronik och Electrolux Electronics som båda letade utländska kunder.

Micronic Laser Systems visade mikrolitografisk utrustning för tillverkning av fotomasker, Holmstrands Automation från Vålberg hade bland annat en ny maskin för brun- eller svarteloxering av flerlagers mönsterkort.

Gävleföretaget Electronia ställde ut sina två senaste modeller av mönsterkortstestare och i Mydatas väl besökta monter fanns Hydra Speedmount som mer än fördubblar monteringshastigheten. Vidare fanns Sigma Metallextraktion från Askim och Kraftelektronik från Surte på plats.

På de följande sidorna finns ett axplock av alla de nyheter som presenterades på Productronica. Till nästa gång, 1997, flyttar mässan ut från de gamla lokalerna i centrala München till nya och större lokaler på den nedlagda flygplatsen, en bit utanför staden.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)