JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. När konsten kom till Ericsson
De konstverk som Ericsson just nu sprider på annonspelare Sverige runt markerar att teknikföretaget nu även tar skönhet på allvar.

Med konstverk på klaffen ska Ericssons mobiltelefonerna bli vackrare och mer personliga.

- De ska bli trevliga, kul, positiva, berättar upphovsmannen till idén, Kjell Johansson på Ericsson Mobile Communication i Lund.

Men konsten är inte designavdelningens förslag. Idag vet Ericsson bättre än att blanda ihop design med estetik som klistras på i efterhand.

Förr hade Ericsson ett mer teknikfixerat förhållande till sina telefoner. Lisbeth Svengren, som har doktorerat på industridesign, beskriver i sin avhandling hur Ericsson satsade på allt mindre telefoner. Till slut upplevdes de knappast som telefoner längre. Den som ringde tvingades att tala ut i tomma luften. Mikrofonen satt vid käken, och det var inte populärt.

Konkurrenten Motorola löste problemet med en klaff som kunde vikas ut och fungera som mikrofon. Rent tekniskt går det lika bra att tala i en mikrofon som sitter vid käken. Men psykologiskt vill ändå de flesta tala in i något som är placerat vid munnen.

Så nu har även Ericssons telefoner en klaff. Den skyddar också tangenterna på telefonerna, och man kan ju då placera konst där.

För Ericssons konstruktörer har designens ökade betydelse inte betytt så mycket. De arbetar efter specificerade mått precis som tidigare.

Bengt Stavenow som är ansvarig för den avdelning som specificerar telefonernas funktioner, berättar dock att samtalet mellan industridesigner och konstruktörer kommit igång.

- Idag kommunicerar vi visserligen enbart indirekt, men kontakten kommer att utvecklas, berättar han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)