JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mätinstrument från drygt 100 företag
I Sverige finns fler än 100 företag som säljer mätutrustning. Elektroniktidningen har kartlagt deras utbud.

Varsågod, här presenteras en nyckel till den svenska marknaden för mätinstrument. Vi har försökt att få med så många olika mätinstrument för elektriska och optiska storheter som möjligt.

Det går med andra ord att hitta det mesta från multimetrar, oscilloskop, logikanalysatorer och spektrumanalysatorer till olika typer av specialinstrument för TV, mobiltelefoni och datakommunikation.

I nyckeln finns 105 återförsäljare och agenturföretag listade med 35 olika produktgrupper. Vanligast är digitala multimetrar som säljs av 43 företag. Om man istället ser till försäljningsvärdet så ligger oscilloskopen i topp. De omsätter mellan 50 och 60 miljoner kronor per år. En exakt siffra går inte att få fram, resultatet beror i stor utsträckning vilka produkter som räknas in.

Storsäljare idag är annars instrument för EMC-mätningar. De säljs både till nya mäthallar och till förberedande mätningar som görs ute på företagen. Efterfrågan är för närvarande större än tillgången.

VXI-genombrott



En kategori som det talats om länge men som haft liten marknadsandel är VXI- instrument. Men 1995 ser ut att ha blivit genombrottsåret kommersiellt sett. I Sverige är VXI-marknaden på god väg att ta 10 procent av totalmarknaden för mätinstrument.

Dyrare med CE-märkning



CE-märkning av instrument är ett hett ämne. I princip måste alla instrument som säljs efter årsskiftet vara CE-märkta. Och för att få sätta dit CE-märket måste instrumenten uppfylla EMC-direktivet och i vissa fall också andra EU-direktiv.

Åsikterna går isär kring hur kravet på CE-märkning kommer att påverka leverantörerna. Troligen kommer en del äldre instrument att sluta säljas i förtid eftersom det blir för dyrt för tillverkarna att genomföra de nödvändiga testerna.

Eventuellt kommer också en del mindre leverantörer att överge den svenska och därmed även den europeiska marknaden. Det beror på att testerna som behövs för att kunna sätta på CE-märket fördyrar produkterna för mycket för att de ska vara konkurrenskraftiga.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)