JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digital-TV slår ut svensk dekoder
Kabel-TV-företaget Sweden on Line, ägt av Riksbyggen och Atle, avbryter satsningen på Smart Box, ett eget dekodersystem för kabel-TV. Systemet har hittills fungerat dåligt, men att digital-TV introduceras under året är också en viktig orsak till att projektet nu läggs ner.

Sweden On Line, SOL, lägger ner sitt Smart Box-projekt och begär tillbaka sina dekodrar. Beställningscentralen i Hede i Härjedalen, som svarar för kundadministrationen får nya uppgifter.

Satsningen på Smart Box har kostat omkring 18 miljoner kronor, varav Nutek, Utvecklingsfonden och Industrifonden har bidragit med en del.

- Systemet fungerar inte tillfredsställande. Dessutom håller tiden på att rinna ut för oss när det gäller att få ett analogt dekodersystem att fungera, förklarar Stephan Guiance som är VD för Sweden On Line.



Digital TV är här


Under 1996 kommer digitala TV-sändningar över satellit att inledas i Europa. Med digital kabel-TV blir det enklare att koda signalen och använda avancerade beställfunktioner.

1991 tog SOL, som är Sveriges fjärde största kabel-TV-operatör med 180 000 anslutna hushåll, beslutet att utveckla ett eget dekodersystem. I slutet av 1994 inleddes de första försöken med Smart Box.

Systemet fungerar så att dekodrarna styrs centralt. Informationen om vilka kanaler som skall vara öppna hos varje abonnent sänds över med satellit. För kodningen används en teknik med frekvenshopp.

För abonnenterna innebär tekniken fördelar som att inkoppling av en ny kanal kan ske i stort sett omedelbart och att man inte behöver en speciell dekoder för varje betalkanal. Smart Box klarade att koda av fyra kanaler samtidigt.

Systemet är utvecklat av Stockholmsföretaget Dican AB. Tillverkningen har skett på Industrielektronik i Växjö, som även svarat för lagerhållning och reparationer av dekodrarna.

700 hushåll på fem orter har hunnit prova tekniken. Enligt Stefan Guiance har dekodrarna för dålig dynamik. I kabel-TV-nät där signalen varierar mycket krävs individuella inställningar för varje dekoder. Och det passar inte för Sweden On Line.

Industrielektronik har en fordran på 3,7 miljoner på Sweden On Line. Industrielektronik har ställt in sina betalningar och verksamheten har sålts till Trienta Elektronik.

Mats Udikas
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)