JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sparc som flerchipsmodul
Colorado är namnet på processorn som Ross Technology hoppas ska ersätta Suns Ultrasparc. Det är en flerchipsmodul med upp till 1 Mbit nivå-2- cacheminne i samma kapsel som processorkärnan.

Nyligen presenterade Ross den fjärde generationen av sin sparcprocessor, kallad Colorado IV. Den har 512 eller 1 024 kbit statiskt RAM-minne i samma kapsel som processorn och tillverkas av Fujitsu i Japan i en 0,35 μm-process. Testning och kapsling görs dock av Ross i Austin, Texas.

Vid kapslingen anpassas olika enskilda processorer och cacheminnen till varandra så att bästa möjliga kombinationer uppnås.

Heltalsprestanda för Colorado IV är 235 SPECint-92 och flyttalsprestanda 297 SPECint-92.

Processorn kommer att finnas tillgänglig i större volymer efter sommaren, men redan idag säljer Ross uppgraderingskort med en tidigare 150 MHz-variant av Coloradoprocessorn.

Ross ägs av Fujitsu och tillverkar expansionskort för uppgradering av gamla Sun- 20-stationer. På korten sitter en eller två Colorado-processorer och i varje dator får två kort plats. Därmed kan man bygga datorsystem med fyra Coloradoprocessorer.

Korten kommunicerar med moderkortet via bussen MBus, som Ross och Sun utvecklade i slutet av 80-talet.

Idén med uppgraderingskorten är inte bara att man ska slippa köpa nya arbetsstationer, utan också att man ska kunna fortsätta använda samma programvaror som tidigare. Ross anser också att deras Coloradoprocessorer klarar 32-bitarskod mycket bättre än Suns senaste Ultrasparc. Inom kort kommer företaget att lansera sina egna arbetstationer.

Mikael Zackrisson



Colorado utmanar Sparc


Colorado IV klockas i 200 MHz och har 1 024 kbit nivå-2-cacheminne i samma kapsel som processorn. Själva processorn syns längst ned i mitten, ovan den cachehanteraren, och runt dem åtta block om vardera 128 kbit statiskt RAM-minne, SRAM. Minnet är snabbt, åtkomsttiden är mindre än 5 nanosekunder.

På samma kiselyta som processorkärnan finns även ett nivå-1-cacheminne på 16 kbit för data och lika mycket för instruktioner. Processorkärnan innehåller också en 64 bitars multiplikator.

Själva kärnan är 12,4 mm i sida.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)