JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt verktyg för kretskort ger färre konstruktionsvändor
Med målsättningen att minska antalet iterationer mellan logisk konstruktion och layout lanserade Viewlogic nyligen Isis. Det är en analysmiljö för kretskort som förenar verktyg för signalintegritet och timinganalys med funktioner för placering- och ledningsdragning.

Nytänkandet med Isis ligger i att konstruktören tar över en del av de arbetsuppgifter som hittills fallit på layoutingenjörens lott. Verktyget innehåller nämligen funktioner för placering- och ledningsdragning från Cooper and Chyan Technology samt analysverktygen Motive och XTK från Viewlogicägda Quad Design. Man tar då hänsyn till den fysiska implementeringen och kan upptäcka problem med timing och signalintegritet på ett tidigare stadium jämfört med dagens metodik. Något som blir allt viktigare i takt med att klockfrekvenserna och bussbredderna ökar samtidigt som dimensionerna minskar.

I dagsläget använder man ofta ett verktyg för signalintegritet först efter layouten. Alternativet är att använda ett layoutverktyg med signalintegritetsfinesser. Men Viewlogic menar att metoden har stora brister, eftersom konstruktören knappast vill lära sig använda ett komplicerat layoutverktyg. Layoutingenjören har å andra sidan oftast inte tillräckligt stor erfarenhet av signalintegritet, hävdar företaget.

Med Isis hjälp angriper man problemen redan före layoutfasen. Konstruktören beskriver kortet logiskt precis som vanligt och simulerar kanske konstruktionen logiskt. Den som vill kan även göra en statisk timinganalys av kretskortet med hjälp av Motive. Sedan gör man en grov ytplanering - floorplan, placerar de mest kritiska komponenterna och drar kritiska ledningar. Det är här CCTs verktyg kommer in i bilden.



Hitta problemen


Nu är det dags att analysera timing och signalintegritet, för att hitta problem med exempelvis överhörning. Till sin hjälp har man då Motive och XTK.

Är det dags för layoutingenjören nu då? Nej, först bestämmer konstruktören de krav på timing och signalintegritet som layoutverktyget har att rätta sig efter. Isis innehåller en kravhanterare där användaren matar in kraven i ett slags kalkylark. Finessen är att man kan använda elektriska termer, till exempel nanosekunder och millivolt, som är det språk konstruktören behärskar. Verktyget översätter sedan automatiskt dessa elektriska värden till exempelvis isolationsavstånd.



Unik kravsyntes


En unik funktion hos Viewlogics nykomling är den automatiska kravsyntesen ACS - Automatic Constraint Synthesis. Verktyget använder i princip Motives funktioner för timinganalys för att undersöka de scheman som kortet beskrivits med. På så vis får man reda på vilken timingmarginal varje signalväg har. Denna information matas sedan automatiskt vidare till kravhanteraren.

Först nu tar layoutingenjören över kortet. Men hans arbete blir inte lättare för att de mest kritiska ledningarna redan är dragna. Tvärtom. Layoutarbetet kan bli svårare eftersom vissa komponenter och ledningar är låsta. Å andra sidan slipper man förmodligen ett antal vändor eftersom chanserna att kortet fungerar är större jämfört med traditionell metodik.

Isis fungerar ihop med konstruktionsverktyg från Viewlogic och Mentor Graphics samt med layoutverktyg från Mentor Graphics, Cadence och Zucken-Redac.

En Unixversion skall finnas tillgänglig under våren. Efter sommaren kommer även en Windowsvariant.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)