JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CE-märkta drivsystem förenklar motorstyrningen
EMC- godkända drivsystem är ABBs senaste vapen i kampen om industrikunderna.

(Elektroniktidningen, Amsterdam)

- Drivsystemet ska behandlas som en apparat och inte som en komponent. Det fastslår ABBs EMC-specialist Sten Benda.

Genom att behandla drivsystemen som apparater och inte som komponenter tar ABB på sig hela ansvaret för att de uppfyller både EMC- och lågspänningsdirektivet. Kunderna behöver alltså inte själva ha några kunskaper om EMC eller vidta några extra åtgärder för att uppfylla EMC-direktivet.

ABB blir först med CE-märkta drivsystem för växelspänningsmotorer. Priset på produkterna, ACS 300, ACS 600, SAMI Star och ACV 700, blir något högre än tidigare men totalt sett ska det ändå bli billigare för kunderna. Det beror på att man slipper komplettera installationen med exempelvis filter eller kapsling. Dessutom behövs inga extra EMC-tester.

ABBs produkter konstruerades om i grunden i samband med introduktionen förra året av den nya generationen av drivsystem som utnyttjar direkt reglering av vridmomentet, DTC. Man har bland annat infört bättre tätningar liksom kraftigare lock och dörrar. Genomföringarna är maximerade till 100 mm och luftintag för fläktar har försetts med metallgaller. In- och utgående ledare går via filter av olika slag.

- Det svåraste har varit att få ner emissionen under gränsvärdena, berättar Sten Benda.

För att ytterligare hjälpa kunderna har ABB satt upp en specialistgrupp som kostnadsfritt ska ge råd i EMC-frågor. Experterna finns för närvarande i 13 olika länder, däribland Sverige. För svårare frågor kan de få hjälp från EMC- centrena i Finland och England.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)