JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nio små vill göra färddator åt Volvo
De små elektronikföretagen i Göteborg vill bli tagna på allvar som leverantörer till storföretagen. Nio mindre elektronikföretag tänker konstruera och tillverka en färddator åt Volvo.

Elektronikindustriföreningen i Göteborg vill bilda ett "producentkooperativ" av elektronikföretag.

Ett problem för mindre elektronikföretag är nämligen att de har svårt att komma i fråga som leverantörer hos större företag. Det vill Raimo Lindström, ordförande i Elektronikindustriföreningen i Göteborg och VD i Punos electronic, ändra på genom att få elektronikföretagen att samarbeta mer intimt än vad man hittills har gjort.

- Vi försöker göra en mall för hur svenska mindre företag kan arbeta tillsammans mot en större köpare, förklarar han.

Istället för att skapa luftiga teorier för hur ett sådant samarbete skulle kunna se ut har göteborgarna valt att försöka prova idén i ett verkligt pilotprojekt.

Hemlig färddator



En grupp med nio Göteborgsföretag sitter nu i långt gångna förhandlingar med Volvo om att utveckla och tillverka en färddator. Raimo Lindström är av naturliga skäl förtegen om systemet och vilken typ av fordon det är avsett för.

Däremot uppger han att projektgruppen är beredd på att kunna leverera i större volymer om ungefär ett år och att beställningen gäller mer än 1 000 enheter.

Företagen som samarbetar i pilotprojektet är Seatronics, Jeff electronics, El- och dataproduktion Scandinavia AB, Novametric, Setek, Frontside electronics, Telefrang och Punos electronic.

- Om var och en av oss hade gått upp till Volvo och erbjudit våra tjänster hade vi säkert blivit artigt bemötta. Men så mycket mer hade det inte blivit, menar Raimo Lindström.

Tillsammans har företagsgruppen 107 anställda, varav 20 är konstruktörer. Tre av företagen kan volymtillverka elektronik. Företagens sammanlagda omsättning är närmare 90 miljoner i år.

Huvudentreprenör saknas



Han är också noga med att framhålla att gruppen består av företag som är intresserade av just det här projektet. I kommande projekt kan det bli andra som deltar. Det är öppet för alla de 75 medlemsföretagen i Elektronikindustriföreningen i Göteborg.

Innan konsortiet kan teckna något avtal med Volvo krävs att man utsett en huvudentreprenör.

Inte heller här ger Raimo Lindström några närmare detaljer. Han säger bara att frågan om huvudentreprenör är på väg att lösas och att det finns flera sätt att göra det på. Det kan bli så att en av nio projektdeltagarna blir huvudentreprenör. Men även en organisation eller ett samägt företag kan få uppgiften att bli huvudentreprenör.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)