JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya samarbeten i Gbit- kvartetten
Siemens och Motorola planerar en gemensam minnesfabrik i USA, IBM och Motorola ska utveckla nya tillverkningsprocesser för nästa generations PowerPC-processorer.

Det var för ett par veckor sedan Motorola, Siemens, IBM och Toshiba aviserade att man tillsammans skulle utveckla ett 1-Gbits DRAM. Tidigare har de fyra företagen samarbetat på flera olika sätt i olika konstellationer. Kvartetten är också på väg att ta fram nästa generations 64- och 256-Mbitsminnen.

Siemens ska bygga sin första halvledarfabrik på amerikansk mark tillsammans med Motorola. Exakt var är ännu inte bestämt. Fabriken ska ägas till lika delar av de två företagen. Den kommer att kosta 1,5 miljarder dollar att bygga. För Motorola är fabriken en del av en ny satsning på DRAM.

I fabriken tillverkas de 64- och 256-Mbits DRAM som Siemens utvecklat tillsammans med IBM och Toshiba. Produktionen beräknas vara igång i början av 1998. driver utvecklingen

I samma veva avslöjar IBM och Motorola att de tillsammans ska utveckla nya tillverkningsprocesser för Power PC-processorerna.

Traditionellt sett har nya DRAM drivit på utvecklingen av nya tillverkningsprocesser. IBM och Motorola tror att i framtiden kommer även processorer driva på processutvecklingen, och därför har man inlett det här samarbetet.

Meningen är att processerna man utvecklar på sikt också ska användas vid tillverkningen av andra komponenter. Utvecklingen kommer att ske vid IBMs forskningscenter i Fishkill utanför New York. Där utvecklas också gigabitminnet.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)