JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor startar Windowsfirma
Mentor Graphics-gruppens nya medlem Antares satsar på avancerade men lättanvända konstruktionsverktyg för Windows. Kunden får själv välja mellan olika former av kundstöd.



Ett nytt företag - Antares - har sett dagens ljus. Företaget ingår i Mentor Graphics-gruppen men är helt självständigt. I Antares ingår Model Technology och Exemplar Logic, två företag som Mentor köpt de senaste åren.

Antares ledning sätter ribban högt. Före sekelskiftet skall man ha tagit närmare en tredjedel av den växande marknaden för Windowsbaserade konstruktionsverktyg för asicar, FPGA-kretsar och kretskort.

Därmed är det bäddat för en tuff match om den hittills så fragmenterade marknaden för konstruktionsprogram på PC. De främsta motspelarna är Viewlogic, Intergraph samt Cadence som nyligen tog sitt första steg in i PC-världen med lanseringen av layoutverktyget Allegro i Windowstappning.

Användarvänlighet är nyckeln



Men det Antares VD Pepe Piedra främst poängterar är inte valet av operativsystem. Han pekar istället på företagets flexibla hantering av kundstöd och försäljning.

Hemligheten stavas användarvänlighet. Verktygen skall vara så lätta att installera och använda att traditionella applikationsingenjörer blir överflödiga. Då blir kundstödet billigare.

Kunden kan skicka frågor och få svar med e-post. Antares har även planer på att hjälpa sina kunder per telefon, och då ta betalt per minut. Man har också applikationsingenjörer som kan hjälpa till på plats, men det kostar extra.

Felrättningar och nya funktioner kommer man däremot få gratis via Internet. Och i framtiden hoppas Antares även kunna sälja sina produkter via just Internet.

Såväl Mentor som Antares förnekar bestämt att de båda företagen konkurrerar om samma kunder. Mentors typiske kund sägs konstruera i teknikens absoluta framkant, med avancerade spjutspetsverktyg och mycket stöd från verktygsleverantören. Och Mentors traditionella kunder har råd att betala för denna service.

Antares däremot siktar på vad man kallar den andra vågens konstruktörer.

- Våra typkunder älskar inte teknik, säger Pepe Piedra.

- Men utvecklingen tvingar dem att använda avancerade verktyg för simulering och syntes. Och dessa måste då vara mycket lätta att använda.

Antares hoppas också locka till sig en hel del Unix-användare.

Model Technology och Exemplar



Dotterbolagen för med sig flera framgångsrika produkter till Antares. Model Technologys kronjuvel är VHDL-simulatorn V-system. Exemplars flaggskepp är Galileo,

en konstruktionsmiljö för syntes, simulering och tidsverifiering av asicar, FPGA- och CPLD-kretsar.

Antares väntas bredda sin produktportfölj den närmaste tiden med nya företagsuppköp. Man vill dock inte nämna vilken typ av hjälpmedel som kan vara aktuella. Men ett layoutverktyg för kretskort är nog en inte alltför vågad gissning.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)