JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radio sparar elenergi i gruvan
Genom att sätta radiosändare på dieselfordonen kan man styra ventilationen i en gruva mer exakt än tidigare.

Gruvluft skulle snabbt fyllas av dieselavgaser utan ett kraftfullt ventilationssystem. En tumregel säger att man behöver blåsa ner 4-6 gånger så många ton luft som det antal ton malm som bärs upp till markytan.

Det innebär att det går åt mycket elenergi för att driva de stora ventilationsfläktarna. På vintern behöver luften dessutom värmas upp. Nu har NOB Elektronik AB i Älmhult tillsammans med Mineralteknisk utveckling i Luleå tagit fram ett system för behovsstyrd ventilation av gruvor.

Man sätter helt enkelt radiosändare på lastmaskiner, dumpers och arbetsplattformar nere i gruvan. Sändarna lämnar ett kodat meddelande som talar om vem man är och var man är och hur mycket luft som fordonet behöver.

I varje brytrum finns en mottagare som lyssnar på fordon inom ett visst avstånd. Data samlas sedan in till gruvans centrala processdator som styr ventilationssystemet. Luften styrs till det brytrum i gruvan där luften behövs bäst.

Den nuvarande lösningen för att styra gruvventilationen är att använda givare som mäter på halten av avgaser i gruvan för att styra gruvans huvudfläktar. Det systemet har dock inte lika snabba svarstider som den radiobaserade utrustningen.

Risken finns också att avlägsna delar av gruvan fått otillräckligt med luft, eftersom onödigt stora luftmängder blåst ut i de övre schakten.

I det nya systemet ingår därför ett system med varvtalsreglerade sekundärfläktar som transporterar luften till rätt område i gruven.

Enligt NOB Elektronik innebär det nya gruvventilationssystemet stora energibesparingar. I gynnsamma fall kan systemet betala sig på ett till ett och ett halvt år.

Mats Udikas
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)