JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya andelslab för EMC- mätningar
Flera elektronikföretag i Stockholm och Göteborg planerar att slå sig samman om gemensamma hallar för EMC-mätning. Ett lockande alternativ för små och medelstora företag kan vara att dela en mäthall med andra företag och driva verksamheten till självkostnadspris.

IVF har sedan ett par år drivit framgångsrika andelsprojekt i Göteborg, Stockholm och Malmö. Man har byggt skärmade rum med enklare mätutrustning.

Nu finns planer att bygga heldämpade rum med 3 meters mätsträcka och driva verksamheten i andelsform i Göteborg och Stockholm. Med ett heldämpat rum kan man göra både immunitetsmätningar och när dämpmaterialet på golvet plockats bort mäta emissionen.

I Stockholm är det mekanikkonsulten Serie Design som står bakom planerna tillsammans med komponentleverantörerna Scapro, Visitron, Schaffner och Schroff.

Tanken är att andelsägarna efter utbildning själva ska kunna genomföra mätningar och dessutom ha tillgång både till en verkstad och ett lager med EMC- komponenter.

Som teknisk sakkunnig har Bo Eberhagen knutits till projektet. Det ska bli två mäthallar som byggs enligt kraven i CISPER 16-1 med 50 andelar vardera. Varje andel kommer att kosta mellan 160 000 och 180 000 kronor och berättiga till sju dygns mätningar per år. Dessutom tillkommer en årlig driftskostnad på 40 000 kronor.

Om tillräckligt många nappar ska åtminstone en hall vara i drift till hösten 1996

Även Elektronikindustriföreningen i Göteborg har planer på att starta ett andelslab. Själva bolaget är bildat och en lokal är ordnad. Enligt de ursprungliga planerna skulle labbet redan varit igång.

Intresset har varit stort men det har gått trögt att få in andelarna på 25 000 kronor per företag. Inredningen till hallen och mätinstrument har därför inte kunnat beställas. Istället räknar man med att kunna smyga igång verksamheten på en lite lägre nivå genom att låna eller köpa instrument av andelsägarna.

I styrelsen ingår bland annat Jan Welinder från SP och Ulf Nilsson från EMC Services.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)