JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa ledande på smarta kort a kort
1998 kommer det att tillverkas en miljard smarta kort om året förutspår branschen. Det innebär ett verkligt genombrott. Idag ligger tillverkningsvolymerna på omkring 7 miljoner kort om året. Och det är Europa som leder utvecklingen.

Världsmarknaden för smarta kort kommer att växa med 1,2 miljarder dollar per år inom några år. Och årsproduktionen kommer att öka från dagens cirka sju miljoner enheter till i runda tal en miljard enheter 1998.

Ljus framtid



Det menar industrins branschorganisationer, som målar upp en mycket ljus framtid för smarta kort. Med tanke på att världsmarknaden 1994 var värd endast 270 miljoner dollar är marknadsboom knappast ett för starkt ord.

Tillverkarna har börjat göra sig redo för denna boom med nya investeringar och allianser. Motorola har exempelvis nyligen presenterat planer på att reservera en hel fabrik för tillverkning av kretsar för smarta kort i slutet av nästa år. Även SGS-Thomson Microelectronics nya fabrik i Rousset är konstruerad just med tanke på tillverkning av kretsar för smarta kort.

Enligt Motorola kommer den amerikanska marknaden att växa långsammast. Den europeiska marknaden kommer att leda fältet, följt av Asien och Östeuropa, tror företaget. Marknadsanalyser pekar dock på en nedgång i Europa så småningom. För närvarande står Europa för 90 procent av marknaden.

Sydostasien kommer



En europeisk tillbakagång i framtiden kommer dock att kompenseras av tillväxt i främst Sydostasien och Japan, som spås nå marknadsandelar om 15 respektive 12 procent om några år.

Den europeiska marknaden drivs främst av bank- och kreditkorten, som nu allt oftare får kretsar som komplement till den konventionella magnetremsan. Kort för GSM-telefoner är också en viktig marknad. SGS-Thomson säljer två miljoner kretsar i månaden till denna marknad.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)